måndag 3 december 2012

Levande svensk litteratur:2Karin Boye (1900-1941) hör verkligen inte till de okända författarnas skara och givetvis får hon också stort utrymme i "Levande svensk litteratur". När raderna där om henne skrevs var ju Karin Boye ännu i livet och hon stod på sin författarkarriärs höjdpunkt.

"Att acceptera livet sådant det är, är att föra krig mot dagdrömmeriet, som är en flykt mot verkligheten. Sådant är i korthet ledmotivet i den fortlöpande dialog, som utgör Karin Boyes av psykoanalysens lära starkt influerade, i språkligt avseende utomordentligt sobra prosaverk."

Klarhetsbehov och sanningslidelse är två andra ord som återkommer i beskrivningen av Karin Boyes författarskap (som inte bara bestod av lyrik utan även av prosa/romaner).

Om henne har det också diktats- mest känd är kanske Hjalmar Gullbergs "Död amazon" men jag har hittat ännu en mycket stark dikt om denna så älskade poet. Det är norska Inger Hagerup som skrivit dessa vackra rader till minne av Karin Boye.

Karin Boye

Veninne, vi skal alle dö en dag.
Deg har jeg aldri kjent. Men du er her.
Jeg föler deg. Jeg ser deg i kupeen.
Her lyttet du til togets hammerslag
urolig, spent, en flamme under sneen.

Uppsala-sletten lå med nakne traer.
Og kanske nordlys. Stjerner så du falle.
Du var den aller ensomste av alle.

Veninne, vi skal alle dö en gang,
men noe lever alltid, drömmen, glöden.
Den röde, röde smerten i din sang
har gjort ditt hjerte sterkere enn döden.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Karin Boye tillhör de författare vars utgivning exploderade när hennes litterära arv nu släpptes fritt efter 75 år.

Ingrid sa...

Kurt: Intressant- jag har noterat en del nyutgåvor men reflekterade inte över 75-årsgränsen. Det borde jag förstås ha gjort...