onsdag 5 december 2012

Kolonialismens spöke


Jag har läst ut Bernardo Atxagas senaste roman "Seven Houses in France" som inte har särskilt mycket med Frankrike att göra utan som har hela handlingen förlagd till dåvarande Belgiska Kongo- och under Kung Leopolds tid. Jag hade tänkt skriva om boken här idag men min tid räckte inte till- men snart så...

Det är otäckt att läsa om kolonisatörernas härjningar - Kongo är ett land som är rikt på naturtillgångar och där det finns rikedomar att roffa åt sig växer girigheten hos människorna- de vill desutom alltid ha mer än de behöver. I min hylla finns sedan tidigare "Kung Leopolds vålnad" av Adam Hochschild- en skrämmande berättelse om folkmord och exploatering men också om modiga män som vågar protestera mot förtrycket och utsugningen.

David van Reybroucks "Kongo en historia" tog jag med mig hem från biblioteket. Den boken läser man inte ut på en timme- den är över 600 sidor tjock. "Kongo en historia" har fått väldigt fina vitsord och den har sålts i stora upplagor i framför allt Belgien och Nederländerna.

Inga kommentarer: