torsdag 27 december 2012

Några bokrekommendationerDet är alltid spännande att läsa om "årets böcker" speciellt de som det skrivs om utanför Sveriges gränser. Jag har roat mig med att sno runt bland en del utländska tidskrifter/tidningar och har letat fram en del som jag tror är mycket läsvärt. De läggs härmed upp på min numera ganska stora "vill-läsa-lista".

Delphine de Vigan är säkert mycket bekant för svenska läsare- Sekwa förlag har översatt flera av hennes böcker och nu kommer ännu en- en roman som kanske har många drag av biografi över sig och som fått mycket uppmärksamhet (och många priser) i Frankrike. "Rien ne s'oppose à la nuit" är originaltiteln och under det kommande året kan vi (tack vare just Sekwa förlag) få ta del av den här boken på svenska.Charles Rosens penna har för alltid slutat skriva- Rosen (1927-2012) gick bort för bara några veckor sedan i New York.  Förutom att vara en mycket lovordad konsertpianist författade han också åtskilliga böcker och han skrev regelbundet artiklar i the New York Review of Books. "Freedom and the Arts" är en essaysamling (28 essayer i allt) och den kom att bli den sista i raden av hans verk.

"Of all the arts, music works most directly on the nerves, seemingly unfiltered through a system of meaning."

Många av essayerna handlar om musik men här finns också flera nedslag i den klassiska litteraturen.


Jacqueline de Romilly (1913-2010) var en fransk filolog, författarinna- och specialist på antikens Grekland. Ett långt liv fick hon- och därför tror jag att hennes biografi "Les Roses de la solitude" är något alldeles extra. Tyvärr är det nog dåligt med översättningarna. Själv var hon inte nöjd med hur tillvaron hade gestaltat sig för henne- de Romilly var av judisk börd och 1940-talet måste ha varit en mycket svår prövning för henne- så här säger hon i en av sina böcker: "« Avoir été juive sous l'Occupation, finir seule, presque aveugle, sans enfants et sans famille, est-ce vraiment sensationnel ?

(Att ha varit judisk under den tyska ockupationen, sluta sitt liv ensam, nästan blind, utan barn och familj, är det verkligen så fantastiskt? -(min översättning)

Jacqueline de Romilly var den andra kvinnan att väljas in i Académie Française. Hon undervisade under många år vid Sorbonneuniversitetet och år 1995 blev hon grekisk medborgare. Jag "hittade" henne i tidskriften "Le Point".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag visste inte att Rosen skrev böcker också. Jag hade en LP av honom men någon tyckte om det och LPen är försvunnit^^.
Jag lyssna på många piano-spelare, Haskil, Richter, Marcelle Meyer, Annie Fischer, Youra Guller - verkligen många, men nu ska jag läser en bok av Charles Rosen. I 2012 hittade jag en svensk översättning av en Bruno Walter-bok. Men jag tror att min svenska är fortfarande inte så bra som din tyska^^.

Ingrid sa...

Klemperer: Det där med försvunna LP känner jag väl till... de bästa har en tendens att "få ben"- Rosen har jag vare sig läst eller lyssnat på men jag hoppas göra det under året som kommer- och- din svenska är mycket bra.