måndag 3 december 2012

Idyllisk släktkrönika och en dagbok från Tyskland


Parant dam, eller hur? Fotot på Py Sörman pryder ett försättsblad till den första delen av "Boken om Liselott". Jag ville egentligen låna något annat av Sörman men just den boken fanns bara till "läsesalslån" och ja, då fick jag vara flexibel.

Boken om Liselott kom ut i två delar- den första delen är från 1944. Just det exemplar jag har fått till hemlån är väldigt slitet, pärmen är lös och jag ser ju att boken blivit väldigt flitigt lånad- framför allt på 1960-talet- men det finns stämplar från 1992 också- (och ja, böckerna om Liselott har beskrivits just som "idyllisk släktkrönika".)

Det är alltid lika spännande att sätta tassar och ögon i de där gamla, slitna, bortglömda böckerna.


Den här fick också följa med hem från biblioteket. Sebastian Haffner (Raimund Pretzel) 1907-1999 var en tysk journalist och författare. År 1938 lämnade han Tyskland för att bosätta sig i England med sin judiska fästmö. Haffners "En tysk mans historia" baserar sig på Haffners dagboksanteckningar mellan 1914-1933. De här anteckningarna hittades först efter Haffners död och hans son såg till att de gavs ut postumt. Den svenska översättningen är frå 2002 (Norstedts förlag).

Inga kommentarer: