fredag 7 december 2012

Äntligen på mitt läsbord
Det kommer så klart en "2012:a" också men nu får jag hålla till godo med 2011 års utgåva av "Best European Fiction". Fem hundra sidor av nästan idel okända (för mig i alla fall) författare- det känns väldigt inspirerande. Det är många länder som blir representerade (dock inte Sverige). Norges bidrag kommer från Frode Grytten (en av de få författare jag läst något av i den här antologin) och Olga Tokarczuk skriver om "The Ugliest Woman in the World" (Polen).

Moldavien, Makedonien, Litauen, Montenegro, Turkiet..... Samtliga författare får också en liten introduktion längst bak i boken. Här finns det mängder av helgläsning! Härligt!

På mitt läsbord just nu har jag också Marika Stiernstedts en gång bästsäljande "Attentat i Paris" som kom ut under 1940-talet (den har även blivit till teaterpjäs). Cirka 100 sidor in i boken är jag fast- det är spännande och det är en berättelse med ett fint flyt. Boken har en gång funnits på Slottsstadens samrealskola i Malmö och den verkar ha varit tämligen flitigt utlånad långt upp i årtiondena.

3 kommentarer:

mimmimarie sa...

Det är något att bita i.

Kurt sa...

Jag tror att det finns en varning om att p g a att det rör sig om så många udda språk så kan några av historierna vara "imperfectly translated".

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jo, det är en utmaning.

Kurt: Jag är medveten om risken med undermåliga översättningar- hoppas att merparten av "utdragen" ska hålla måttet- men visst är det ett risktagande.... Det finns onekligen väldigt många och flera udda språk i samlingen.