fredag 6 juli 2012

Kvinnliga konstnärer på Nationalmuseum

Anne Vallayer-Coster (1744-1818), självporträtt.

I höst anordnas det en verkligt fin utställning på Nationalmuseum i Stockholm. Åh, jag vill dit!! Under rubriken "Stolthet och fördom" samsas ett antal kvinnliga konstnärer från Frankrike och Sverige under 1700- och 1800-talen. Gemensamt för dem alla är att de lyckades ta sig in på konstakademierna.


Det här porträttet hänger säkert i reproduktion i många hem. Målat av Alexander Roslin och föreställande hans hustru- konstnärinnan Marie-Suzanne Giroust (1734-1772). Läs mer om Marie-Suzanne Giroust (och Roslin) HÄR.

En annan av de representerade konstnärinnorna är Constance Mayer (1775-1821) som här är förevigad på ett självporträtt målat år 1801.


Och här dyker hon upp igen- den gåtfulla och vackra Elisabeth Vigée-Le Brun (1755-1842). Jag har, som jag har skrivit lite om tidigare, skaffat hennes självbiografi- den känns som än mera angelägen läsning nu. Undertiteln är "Solitary wanderer". Vigée- Le Bruns verk (hon efterlämnade nära 1000 tavlor) är spridda över världen och säkert finns hon representerad på de flesta större muséer.

Till alla er som bor i Stockholm och dess närhet- inte får ni missa den här fina utställningen!

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Så kul! Väninnan vill att jag kommer...

Ingrid sa...

Hannele: Jag tror att det är en jättefin utställning!