måndag 9 juli 2012

"Great Irish Writers" no 4

John Banville (f. 1945) är både författare och journalist - år 2011 tilldelades han Kafkapriset. Dessförinnan, år 2005, fick hans roman "The Sea" (som översatts till svenska "Havet") Bookerpriset. Det här är alltså en ytterst välrenommerad skriftställare-ett flertal dramer har han också författat ."The Book of Evidence" ("Motivet "i svensk översättning) är den roman som tidningen Irish Independent framhåller som extra mästerlig.

Debuten skedde år 1970 med en novellsamling och Banville skriver numera regelbundet i tidningen The New York Review of Books.

"Banville är känd för sin precisa och kalla prosastil, sin Nabokovianska uppfinningsrikedom, och för sin svarta humor" (citerat från Wikipedia). Jag har inte läst något av honom så för mig är Banville ett helt oskrivet blad. Jag ser att han också skrivit en roman om astronomen Johannes Kepler- den känner jag mig dragen till...Ännu en intressant irländsk författare att utforska.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Vilken fart, ny författare innan man ens har hunnit blinka... John Banville har jag nog inte läst.

♥ Hannele sa...

Havet känns bekant....

Ingrid sa...

Hannele: Jag ska leta lite och se om jag kan beställa något från biblioteket. "Havet" är kanske den mest kända av hans böcker eftersom den fick pris , tror jag.

Anonym sa...

Banville är en mycket bra inte helt lästläst författare. Har en fantastistk språkbehandling. Skriver dessutom deckare under namnet Benjamin Black. Den första Christine Falls finns på svenska och den mycket mycket bra

Ingrid sa...

Patrik: Jag har kikat lite på Banvilles alster och jo, jag förbereder mig på ett visst läsmotstånd- Christine Falls noterar jag. Trevlig blogg du har!