fredag 20 juli 2012

Rosens namn/Kvinnorna i rosenträdgården


Hannele skrev så lockande om den här vackra boken att jag strax begav mig till biblioteket och lånade hem. (Tur för mig att boken fanns inne för den är alldeles ny och borde vara eftersökt).

Rosor har ofta kvinnliga namn och här har Ann Chapman samlat väldigt många både kända och kanske mindre kända rossorter och tagit reda på "kvinnan som står bakom". Flertalet av damerna kommer så klart från de högre samhällsskikten (adel och kungligheter finns det gott om) men det finns också andra och ovanliga "vanliga" damer.Den allra första ros-damen i boken är en Cornelia- nämligen Cornelia Africana och hon var dotter till Cornelius Scipio Africanus (som bland annat lyckades besegra Hannibal)- Cornelia levde cirka 100 år före Kristus och hon blev anmoder till ätten Gracchus. Tolv barn fick hon med sin make Tiberius Sempronius Gracchus men bara tre av dem överlevde till vuxen ålder- två söner och en dotter. Sönerna- Tiberius och Gaius- fick sorgliga men intressanta öden.  Tiberius valdes till folktribun och han var mycket kontroversiell för han ivrade för att jordegendomarna i det romerska riket skulle fördelas på ett mera rättvist sätt (inte bara stanna hos ett fåtal mycket rika familjer) " Italiens jord under 100-talet före kristus samlades alltmera i storgods. Drivna som boskapsfarmer med slavar som arbetare försköts näringslivet från jordbruk till handel och hantverk, och Roms kärna, den självägande bondeklassen hotade att dö ut,".Tiberius jordreformer blev inte populära bland Roms överklass och han mördades - och hans kropp slängdes i Tibern. Det gick lika illa för Gaius. (Det kursiverade citatet är hämtat från Wikipedia).

Cornelia måste ha varit en urstark kvinna som överlevde både sin make och sina två söner som dog på ett så förfärligt sätt. Rosen hon gett namn åt är också en tålig och vacker blomma-"sannerligen en ros värdig en sådan beundransvärd kvinna" (Ann Chapman). Färgen är aprikosrosa med viss dragning åt gult ibland och "Cornelia" blommar hela säsongen ända in på hösten.


Nog är rosen vacker... fotot är taget av Paul Starosta och så här vackert är boken illustrerad ...ljuvliga bilder på rosor och på de kvinnor som lånat sina namn.

2 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

jag blev också väldigt lockad. jag ger mig den i födelsedagspresent retroaktivt. det är lite tidigt att börja med julklapparna...

Ingrid sa...

Mrs C: Den är en ypperlig presentbok, tycker jag. Otroligt vackert illustrerad och mycket lärorik.