lördag 7 juli 2012

Great Irish Writers: No 2


Som nummer två i serien av stora irländska författare kommer Joseph O'Connor (född 1963) och hans "Havets stjärna". Boken kom ut år 2002 i originalversion och den finns fortfarande att köpa i svensk översättning (och pocketutgåva) via nätbokhandeln.

Jag tror att många har läst den här romanen som fick översvallande recensioner på sin tid. "Havets stjärna" är ett emigrantskepp , tiden är mitten av 1800-talet (potatispesten härjar för fullt) och O'Connor väver ihop en mängd olika människoöden på denna seglats. Jo, jag har också läst (och jag är kanske inte lika översvallande i mina omdömen som många andra men visst är boken bra). Konstaterar bara "not really my cup of tea" men romanen har blivit väldigt älskad och väldigt lovordad - det kan man lägga på minnet och om man inte har läst så tycker jag absolut att man ska göra så. Å det snaraste.

HÄR en intervju i DN av O'Connor i samband med att hans senaste bok "Spökljus" kom ut i svensk översättning.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Joseph O'Connor var i Stockholm i våas, boken väntar snällt i bokhyllan... Lite om Irland hos mej med idag :)

Vicky sa...

Jag har med läst och gillat O'Connor, men inte just denna. Vår nästa etapp i sommar är Dublin, men jag har inte haft tid att uppdatera mig på litteratur - det blir förhoppningsvis lite mer tid och inspiration på plats. Just nu försöker vi bara ta oss igenom sista heta sommarveckan i Italien på bekvämast möjliga vis.

Ingrid sa...

Hannele: Jag kikar in hos dig å det snaraste!

Vicky: Jag ska försöka mig på något annat av O'Connor så småningom. Jag hoppas att du får massor av läsinspiration i Dublin- där får du nog lite svalare väder :-)