söndag 15 juli 2012

"Great Irish Writers" : No 10


År 1965 vann William Trevor (f .1928) Hawthornden-priset för romanen "The Old Boys"-  (mera om detta pris så småningom). "The Old Boys" finns i svensk översättning med titeln "Av den gamla skolan".

Trevor är ursprungligen från Mitchelstown i Co. Cork- utbildad vid Trinity College i Dublin (bland annat) och ett av hans huvudämnen är historia. Numera bor han i Devonshire men irländsk känner han sig i själ och hjärta, säger han.

Den bok som Irish Independent vill framhålla är en novellsamling "Ballroom of Romance"- Trevor är annars en mycket produktiv författare och det finns massor av romaner och novellsamlingar att välja på för den som är intresserad. De svenska översättningarna (det finns ett par stycken) daterar sig från 1980-talet.

Har jag läst något av William Trevor, frågar jag mig? Jo, det har jag nog men jag kan inte minnas vad det var- kanske borde jag återknyta kontakten.

Så till 'Hawthornden Prize'- det hade jag inte hört talas om- trots att det är ett av Storbritanniens äldsta litterära priser (instiftat 1919). Den nuvarande prissumman är på £10 000 och  "It is awarded annually to an English writer for the best work of imaginative literature. It is especially designed to encourage young authors and the word 'imaginative' is given a broad interpretation."

I den långa listan av pristagare kan man hitta storheter som Sean O'Casey, Kate O'Brien och Vita Sackville-West. (En lista värd att utforska med andra ord).

5 kommentarer:

♥ Hannele sa...

låter bekant, men.....

Ingrid sa...

Hannele: Han var nog mycket i ropet just under 80-talet (här i Sverige).

Hanneles bokparadis sa...

jag känner bara till det svenska på 80-talet :)

Läst, sett & hört sa...

jag vet att jag läst några titlar av William Trevor för länge sedan och jag minns att jag var ganska förtjust

Ingrid sa...

Mrs C: Jag ska läsa något av honom igen så snart jag hinner.