onsdag 25 juli 2012

"Great Irish Writers" no 20


Sist ut på Irish Independents lista över de tjugo bästa moderna irländska författarna är Jennifer Johnston.

Född 1930 är hon och många böcker har hon skrivit- detta är verkligen en produktiv författarinna. Det har också blivit en hel del litterära priser under åren. Tyvärr finns det inte särskilt många svenska översättningar av hennes verk.

"The Captains and the Kings" är hennes första roman och jag har läst och tyckt väldigt mycket om. Någon lustig historia är nu inte detta för det handlar om en ensam och tvär gammal man.  Herr Prendergast har inte haft något lyckligt liv och nu framlever han sin ålderdom i ett stort herrgårdsliknande hus (som han inte har råd att underhålla). Föräldrarna var kärlekslösa, brodern stupade på västfronten (och han var moderns älskling)- och herr Prendergasts äktenskap var heller inte lyckligt. En alkoholiserad trädgårdshjälp är den ende person herr Prendergast umgås med- ända till dess att en ung pojke, Diarmid, dyker upp som ur det blå. En udda vänskap utvecklas men man anar att det lurar en katastrof i kulisserna....

Jennifer Johnston är anglo-irländsk och protestant- hennes romaner rör sig också ofta i miljöer där den gamla protestantiska överklassens långsamma sönderfall skildras. Johnston har kallats för den "tysta kvinnan i irländsk litteratur"- och jag citerar Rosie Cowan från en artikel i the Guardian:

"Her books are about relationships - between lovers, spouses, parents and children, friends, the old and the young. Many of her characters are what psychologists would term damaged, and loss and loneliness are recurrent themes. " Artikeln i sin helhet kan man läsa HÄR.

Jennifer Johnston är ännu en författare som jag har stor lust att läsa mera av.


3 kommentarer:

♥ Hannele sa...

obekant dam

Läst, sett & hört sa...

undrar om jag inte läst Slutstation en gång i tiden. har en känsla av att JJ borde få mera uppmärksamhet

Ingrid sa...

Hannele: Jag kände också dåligt till Jennifer Johnston- men har beställt två böcker till av henne nu.

Mrs C: Absolut borde JJ få mera uppmärksamhet- synd att the Captains and the Kings inte blivit översatt.