onsdag 4 juli 2012

Bland vilt och tamt


Nog är de fina- blomman heter "Monke" och förr växte den i oändliga mängder här på näset - och hos mig får den frodas ännu ett tag. Den trivs bäst på mager och sandig mark.

Jag bor på gammal ängsmark- för 50 år sedan bestod området här nästan bara av öppna fält med mängder av vilda blommor av alla de slag. Idag ligger husen tätt och man stenlägger sina träd?gårdar och/eller gör "golfbanor" av gräsmattorna och nej, jag kan inte tycka att det är särskilt vackert. "Vång" kallas landskapet för och en del av gatunamnen bär vittnesbörd om gångna tider.... Nyvångsvägen, Storevångsvägen, Knävångsvägen .... etc. Sic transit gloria mundi....


Fågeln på fotot (som är lånat) är en stortrapp. Den fanns i riklig mängd på vångarna här fram till slutet av 1800-talet. Då hade man lyckats utrota den genom ren och skär rovjakt. Idag är stortrappen fortfarande hotad på de ställen den lever på i mellan-Europa.

"Stortrappen är en stor och tung fågel. Dess huvud och hals är ljust askgrå. Ryggen och skuldrorna är tvärvattrade i svart och rostgult och armpennorna är vita med svartbruna spetsar. Hanen, som uppnår en längd på över en meter, bär vid näbbroten ett slags mustasch av långa fjädrar. Den betydligt mindre honan saknar denna prydnad. Stortrappen är världens tyngsta flygande fågel. Hannen kan ha ett vingspann på 240 cm och väga upp till 16 kg."  (citat från Wikipedia).


Mitt bland de vilda blommorna växer  en ros av sorten "Leander". Jordmånen för rosor är inte gynnsam här men jag hjälper den lite på traven. Nu blommar den som allra vackrast.

6 kommentarer:

♥ Hannele sa...

Nu var det för ett tag sedan jag såg monke, man måste slå gräset... Man kan odla rosor i sand, lite kväve med hjälp av gräsklipp.

Hanneles bokparadis sa...

P.S.
fasyt ingen kväve efter midsommar, då hinner rosorna inte till vintervila, utan fortsätter att växa...

Ingrid sa...

Hannele: Rosen har jag lyckats få att överleva- jag ger lite kodynga på våren men jag vet att gräsklipp ska vara bra (det lägger jag under min rhododendron).

Det långa gräset bör man nog slå med lie- och helst i augusti. Så gjorde "di gamle" här nere på sin tid. Inga motorgräsklippare på den tiden.....

♥ Hannele på Hisingen sa...

ser att grannen har molke på sin sida av berget...
Jag äger lie och kan använda det :)
Men trimmer funkar också, fast den sliter lite..

Ingrid sa...

Hannele: All min beundran till dig som kan använda lie. Jag äger lie men jag är inte alls särskilt bra på att slå med den. Trimmer är bra men vilket j:a väsen den för.... :-)

♥ Hannele sa...

min morbror lärde mej :)