fredag 13 juli 2012

Inte var det planerat....men nu verkar det bli irländskt som gäller för mig ett tag. Jag har just läst klart "The Captains and the Kings" av Jennifer Johnston och är på god väg med John Banvilles "The Sea"- och så har jag Maeve Brennans novellsamling "The Springs of Affection" på lut.

"The Captains and the Kings" fick mig att associera till en sång som bland annat Brendan Behan har spelat in (han är ganska överförfriskad när han sjunger -och texten är mycket ironisk) här en av verserna.

"Far away in dear old Cyprus or in Kenya's dusty land
Where all bear the white mans burden in many a strange land
As we looked across our shoulder in West-Belfast the school-bell rings
And we sigh for dear old England, and the captains and the Kings
And we sigh for dear old England, and the captains and the Kings"

Även The Dubliners har spelat in den här sången (Ronnie Drew sjunger). The Dubliners i den "gamla versionen" har gått till historien och i april i år dog den siste av de ursprungliga fyra, Barney McKenna. Barney McKenna ansågs av många som världens bäste banjospelare. Lyssna själv.

5 kommentarer:

bokrikedom sa...

Har kanske inte läst så många irländska författare, men älskar irländsk folkmusik i alla former! När jag var sådär 17-18 år lyssnade jag mycket på en svensk grupp som jag har glömt namnet på, men dom hade en sångerska som hette Marie Selander! Sen dess är jag fast!

Ingrid sa...

Bokrikedom: Jag är också en stor älskare av irländsk folkmusik. Jag tror att jag minns bandet du nämner men namnet... borta hos mig också....

♥ Hannele sa...

lätt att fastna i irländskt

Ingrid sa...

Hannele: Så sant så :-)

bokrikedom sa...

dshinveGooglat lite - Diddlers hette gruppen, tiden var tidigt 70-tal!