måndag 9 juli 2012

Lady Hamilton


Lady Hamilton (född 1765 -och även känd som Emma Hart) är nog mest bekant som Lord Nelsons stora kärlek. Här ovan är hon avporträtterad (cirka 1791) av den franska konstnärinnan Elisabeth Vigée Le Brun. Jag är för tillfället helt fångad av Vigée Le Bruns självbiografi som tar mig med på en lång (över 10 år) resa genom så gott som hela Europa. Elisabeth Vigée Le Brun visste hur slipstenen skulle dras och hon målade porträtt (som hon tjänade rejält med pengar på) över allt. Mera om detta så småningom.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Germain Greer skriver en del om Vigée le Brun, hon var en enastående konstnär. Säkert också en rolig människa. Inte visste jag att hon har skrivit en självbiografi!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Nu blir jag nyfiken- var någonstans skriver Greer om Vigée le Brun? Jag har precis läst ut Vigée le Bruns memoarer (som visst finns i en mycket gammal svensk översättning- men jag har läst på engelska.)

Hanneles bokparadis sa...

Lady Hamilton, har en bok om henne...

Ingrid sa...

Hannele: Vem har skrivit den? Nu blev jag nyfiken.

Hannele på Hisingen sa...

en gammal bok, Lord Nelson och Lady Hamilton av H.V. Schumacher

Mrs Calloway sa...

jag minns att jag för länge sedan såg en film om Lady Hamilton. om jag minns rätt gick det illa för henne på slutet och ingen trodde henne när hon påstod sig vara Emma, Lady Hamilton. mycket sorgligrt.

Ingrid sa...

Hannele: Tack- jag ska kolla upp!

Mrs C: Det var ett stort fall för en så firad kvinna.

Den luttrade bibliotekarien sa...

Finns en annan roman på engelska om Lady Hamilton och hennes och Nelsons dotter. Där framställs hon inte i alltför vacker dager.

Nelson's daughter av Miranda Hearn (finns att låna)

Ingrid sa...

Den luttrade bibliotekarien: Tack ska du ha för det tipset- jag börjar genast leta! Låter intressant.