måndag 2 juli 2012

Sigfrid Siwertz minns


Den franske författaren Camille Mauclair (som egentligen hette Séverin Faust) 1872-1945


I "Att vara ung" (Sigfrid Siwertz memoarer) har ett av kapitlen titeln "Den första boken"- Siwertz skriver om sin tid i Uppsala vid förra sekelskiftet- en tid som inte verkar ha varit någon dans på rosor direkt. Han berättar om en "fin-de-siècledekadans i småstadsupplaga". Man var varken konservativ eller radikal- enbart skeptisk.'Högdragen likgiltighet', kallar Siwertz attityden för. Förhållandena var spartanska- livet hade i allt en grå färg "vindsrum, utdragssoffa och halvportioner".

Vad man läste? Jo man älskade framför allt Novalis, Hölderlin, von Hoffmansthal och Rilke. Symbolisterna skattades också högt- Siwertz nämner bland andra Camille Mauclair och Georges Rodenbach.


Georges Rodenbach 1855-1898. Han dog på juldagen 1898 av brusten blindtarm bara lite över 40 år gammal. Hans grav finns på den berömda Père Lachaise-kyrkogården i Paris.

Rodenbach är nog mest känd för sin "Bruges-la-Morte" (Det döda Brügge- den svenska översättningen är från 1904- men jag har en helt ny engelsk översättning i min bokhylla- den väntar förstås ännu på att bli läst- undrar om det kan tänkas komma en ny svensk översättning någon gång?)


Läs Nicholas Lezards recension i The Guardian HÄR

2 kommentarer:

♥ Hannele sa...

(du planterar nog dina pioner för djupt, en tålig blomma)

Ingrid sa...

Hannele: Jag har aldrig lyckats med pioner- kanske gör jag ett nytt försök (med grundare plantering). Vi får se. De är ju så vackra! Tack för rådet.