torsdag 26 juli 2012

Betraktelser

Vy från Bantry (Co Cork, Irland) Lånat foto.

Det har varit en sann glädje att läsa och lära om de tjugo "stora moderna" irländska författarna- och nu har jag en del bokbeställningar på gång och en liten hög av romaner som väntar på att bli lästa. Idel irländare.

Colm Toíbíns och Kate O'Briens romaner vill jag utforska ännu mera och även Jennifer Johnston och William Trevor står på tur. Kanske läser jag om något av Edna O'Brien.

För nära tre år sedan nu miste jag en av mina allra bästa väninnor- hon dog på ett sjukhus i Dublin- och det var en alltför tidig död. Jag har fortfarande kvar hennes sista textmeddelande i min mobiltelefon- tre timmar senare var Susan död. Länge kändes det alltför plågsamt för mig att gå nära "Irland". Nu har min blockering släppt och jag har så mycket att ta igen vad gäller läsning om och av det moderna Irland.

Irland är ett så vackert land och med en så intensivt sorglig historia- inte undra på att poeterna frodas i det klimatet. Det är tio år sedan jag var där- jag längtar tillbaka även om Irland av idag är mycket annorlunda än 1970-talets Irland. Kanske blir det en resa så småningom. Qui vivra verra.

Under tiden stånkar jag i den tropiska hettan (obs- jag klagar inte på vädret för sommaren har ju annars varit så kall och regnig) och uppsöker i görligaste mån tomtens skuggigare platser.

4 kommentarer:

♥ Hannele sa...

jo, jag har haft förmånen att besöka Irland en gång... med fina minnen.

Läst, sett & hört sa...

har du tänkt på Nuola O´Faolain? jag läste hennes originella självbiografier Är du nån? och Nästan hemma för många år sedan.
och även romanen Min dröm om dig. jag var speciellt förtjust i Är du nån

Petra Rhodin sa...

Det har varit en glädje även för mig som bloggläsare att följa din läsning av de irländska författarna. Och inspirerande: det får bli mer irländskt framöver.

Ingrid sa...

Hannele: Irland är ett mycket speciellt land.

Mrs C: Jag läste Nuala O'Faolains biografi för några år sedan och tyckte mycket om. Jag ska leta upp mera av henne- tack för tipset.

Petra Rodin: Tack ska du ha Petra- det har varit en så givande resa!