lördag 28 juli 2012

Året var 1953


Natten mellan den siste januari och den första februari år 1953 rasade en svår storm över Engelska kanalen och Nordsjön- olyckligtvis sammanföll de värsta stormvindarna med högvattnet och skadorna blev katastrofala- i Nederländerna brast skyddsvallarna och vattnet strömmade in över kustlandet. Varningarna kom för sent och många människor drunknade i vattenmassorna.

Den nederländske filmskaparen, skådespelaren och numera även författaren Rik Launspach skrev boken "1953" (hans romandebut (2009), för övrigt) som också blev till film. Tyvärr har inte boken översatts men filmen kan nog gå att få tag på med text på i alla fall engelska.

Rik Launspachs senaste roman har titeln "Man Meisje Dood" (Man girl dead)- och man kan läsa mera om både den och författaren HÄR.3 kommentarer:

♥ Hannele sa...

Ett fantastiskt år ;)

Ingrid sa...

Hannele: Det hände mycket det året.

Anonym sa...

Jag mins det, jag var 5 år, när vallarna i Holland brast. Vi packade leksaker i en kartong för att skicka till barnen som det var väldigt synd om. Jag förmodar att man organiserade insamlingar. Så snart efter kriget fanns mycket fattigdom och elände på kontinenten.

Skriver Lustigkulle