Min farmor var född i slutet av 1800-talet och hon fick vara med om många revolutionerande nyheter under sin tämligen långa levnad - en av de sista var månlandningen år 1969. Om den brydde sig farmor inte särskilt - åsch! Vad ska de där att göra, sa hon. Vad farmor skulle ha sagt om dagens digitala samhälle vet jag inte men jag kan ana att det nog skulle bli ett "åsch" åt det också.
Jag har läst "I svärmen- tankar om det digitala" av Byung-Chul Han (som kommer från Korea och som är bosatt i Tyskland). Vad gäller min egen position i den digitala världen så är det förmodligen så att jag står lite vid sidan om. Jag är för gammal och inget brinnande intresse kompenserar för just åldern. Det sörjer jag inte över. Jag säger nog "åsch" åt ganska mycket, jag också.
Nå, så till saken. " I svärmen" är en kort men mycket kompakt bok och den bör läsas under koncentration. Författaren gör många hänvisningar till filosofins värld men det finns flyt i texten- det är inte svårt att hänga med men som sagt- koncentration krävs.
Jag läste med pennan i hand och antecknade flitigt. Jag gillar många uttryck - här några exempel "skitstorm, kommunikativt larm, homo digitalis, presensmedium och affektmedium". Listan kan utökas.
En av inledningsmeningarna säger det jag tycker är extra viktigt: att
vi är berusade av det digitala mediet, utan att fullständigt kunna bedöma rusets konsekvenser. Nog kan man undra vad denna digitala revolution ska föra med sig- i längden.
Vissa kapitel stannar jag mera inför än andra- under rubriken "Upprördhetssamhället" skriver Byung-Chul Han bland annat om Iliaden och den
sjungbara (episka) vreden. "Sjung o gudinna, om vreden, som brann hos Peliden Achilles"- denna episka vrede kan man då jämföra med den så kallade digitala upprördheten som verkligen inte är sjungbar utan som bara är ett "affektivt tillstånd". I ett samhälle som kännetecknas av allmän förströelse är den episka vreden undanskuffad.
I ett annat kapitel "Från handla till fingra" ställs berättelse mot räknande. "Den digitala människan fingrar i den bemärkelsen att hon ständigt räknar och beräknar". (s.50). Hur många Facebookvänner har du? (t ex). Hur många "gilla" på din blogg? Tänkande ersätts på så sätt med räknande.
I dagens samhälle torde väldigt många också lida av IFS (Information Fatigue Syndrom) . För mycket information leder till stress och stress leder till kortslutning i de övre regionerna.
Någon lösning på problemen (som alla kanske inte uppfattar som problem) ger inte författaren - i alla fall inte direkt. Man får läsa mellan raderna i så fall.
"I svärmen" är en mycket läsvärd och framför allt tankeväckande bok- lite av en väckarklocka i denna digitala och ständigt svärmande tidsålder.
Ersatz förlag har gett ut och hos Ersatz finns också Byung-Chul Hans "Trötthetssamhället" (2013). Den tänker jag också läsa- så småningom.
Tack till Skanörs bibliotek som valde att köpa in denna intressanta bok!