torsdag 1 januari 2015

Året som gick


 Mitt läsår har sträckt sig från "Dublinesk" av Enrique Vila-Matas (som blev läst bok nr 1 år 2014) till Paula Fox' "Förtvivlande människor" som jag nästan precis hann läsa ut innan nyårsraketerna började smälla här utanför mina fönster. Det har varit ett mycket bra läsår för mig och även om jag inte har gjort tillräckligt många nedslag utanför den anglo-saxiska sfären har det ändå blivit ett antal.


Under våren drog jag mig österut och läste en del ryska författare. En av de mest intressanta (förutom Osorgin) var Konstantin Paustovskij och jag lyckades fjärrlåna hans självbiografiska "Ungdomsår" (svensk översättning 1963) med förord av Artur Lundkvist. Jag har noterat i min läsdagbok "fantastisk bok, intressant, poetisk, vacker...."Sommaren blev dock mycket engelsk- Barbara Pym underhöll mig med många fina romaner under juni och juli- jag kan inte annat än beklaga att det inte har kommit nya utgåvor (på svenska) av hennes böcker.


Åh, vad jag önskar att något förlag ville satsa på Scholastique Mukasongas böcker. Scholastique Mukasonga kommer från Rwanda och hon har skrivit flera romaner om livet där- Nôtre-Dame du Nile handlar om 1970-talets Rwanda och här kan man få utökad förståelse för alla de spänningar som så tragiskt kom att leda till folkmordet år 1994. I centrum står ett internat för flickor. Boken finns översatt till engelska (och danska).


En roman med handlingen förlagd till Shanghai och fylld av nostalgi och vemod- ja, så kan man kortfattat beskriva "The Song of Everlasting Sorrow" av Wang Anyi. Definitivt en av årets allra starkaste läsupplevelser för mig.

Andra författare som verkligen gjort ett djupt avtryck i mig under året är katalanska Mercé Rodoreda, Michail Osorgin (exil-ryss), danske Jens August Schade (lyrik), Lars Sunds "Colorado Avenue" och Robert Åsbackas "Orgelbyggaren" får representera den finlandssvenska litteraturen  och så vill jag inte glömma bort Ödön von Horvath och hans "Ungdom utan Gud" (en bok som blev totalförbjuden i tredje riket) - "om sanningens betydelse i en förljugen värld"- så kan man sammanfatta handlingen.

Jag står i startgroparna för ett helt nytt år och jag ser verkligen fram emot en mängd nya läsupplevelser. En del beställningar på böcker har jag redan fått iväg (både via bibliotek och nätbokhandel). När helgerna är över dimper förhoppningsvis en del "nytt" in.

En god fortsättning och framför allt ett gott nytt läsår till er alla!

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag gillade Enrique Vila-Matas Kortfattad inledning till den bärbara litteraturen

Lyrans Noblesser sa...

God fortsättning, intressanta författare du listar!

violen sa...

Gott nytt bokläsningsår!

Ingrid sa...

Tack allesammans och nog kommer 2015 att bli ett bra läsår, det också!