torsdag 22 januari 2015

Franska frestelser :1

 The Grande Armée Crossing the Berezina. (Suchodolsky). Den stora armén tillhörde Napoleon I.

Ett nytt nummer av tidskriften "Lire" ligger på mitt bord och jag frestas svårt av många boktitlar. Mest kanske av Sylvain Tessons "Berezina" som alldeles nyss har kommit ut i Frankrike. 
 
 
Sylvain Tesson (f.1972) skriver mest reseberättelser (av filosofisk natur) han är mycket äventyrlig av sig och räds inte det obekvämaste obekväma. I den senaste boken har han gett sig ut på motorcykel (med sidovagn) längs Napoleons reträttväg från det ryska fälttåget år 1812. I "Lire" finns en längre intervju med författaren som fortfarande är konvalescent efter ett otäckt fall (10 meter) mot hårt underlag i slutet av förra sommaren. Tesson har en farlig hobby- han klättrar upp på väggar och tak- höga tak- stégophilie kallas det visst för. I somras gick det alltså illa och han var mycket nära att få sätta livet till. Detta hände samma dag som han lämnat in manuskriptet till boken ovan.
 
 


Sylvain Tessons böcker har inte blivit översatta till svenska och det är kanske inte så troligt att de blir så heller- men på engelska kan man  läsa om hans vistelse i en stuga mitt på den sibiriska tajgan- under vintern (så klart). Boken innehåller bland annat en lång lista på de böcker han hade med sig för att stå ut i sin relativa ensamhet.

Inga kommentarer: