Ruinerna efter Kreuzkirche i Dresden (kyrkan förstördes av preussiskt artilleri år 1760 - målningen är gjord av Bernardo Bellotto (1720- 1780).
Neil MacGregor (f.1946) är chef för British Museum och han har gett ut flera mycket älskade och lovordade böcker. Senast på den listan finns "
Germany- Memories of a Nation"och den har jag som morgonlektyr för tillfället. Det är en rejäl klump, en inbunden bok på cirka 600 sidor väger en hel del. Kanske kommer det så småningom en häftad upplaga (men jag hade inte tålamod att vänta).
Man bör läsa långsamt och med lite eftertanke och begrundan för Tysklands historia är mycket speciell. Boken inleds med en samling kartor som väl kan illustrera detta- och det går från ett sammelsurium av småstater (start: år 1500) till en enhet som visserligen är reducerad till storleken men dock en enda massa. På 500 år har denna del av Europa varit genom åtskilliga stålbad- och i det första kapitlet länkas historien samman genom författarens blick på monumenten och de minnen som är förknippade med dem. Boken är rikligt illustrerad och med hänvisningar till både konstnärer och författare.
Berättelsen börjar i München och med Siegestor. (Fotot är lånat)
Triumfbågen i München restes i mitten på 1800-talet för att hedra "Bayerskt mod och tapperhet". Vänd mot norr står stridsvagnen som förs av Bavaria med hennes fyra lejon - och så långt är allt som förväntat vad gäller en triumfbåge- men på monumentets baksida möts man av något annat- där finns en inskription av senare datum:" Dem Sieg geweiht, vom Krieg zerstört, zum Frieden mahnend." ( förärad segern, förstörd i krig, manande till fred".- Wikipedias översättning).
"a very uncomfortable reminder of failure and guilt. It proclaims a moral message: that the past offers lessons which must be used to shape the future." (s.xxvii)
Näst på tur för mig står kapitlet med rubriken "Lost Capitals".
3 kommentarer:
I kommentaren till Robert Azars Dixikon-artikel om Peter Watsons The German Genius nämns Neil MacGregor, med en länk till hans tidigare bok om hur historien speglas i hundra föremål, och en annan till den pågående utställningen om Tyskland på British Museum:
http://www.dixikon.se/utvalda-bocker/engelska/den-tyska-lardomstraditionenpeter-watson-the-german-genius/
BBC 4 har gjort trettio radioprogram kring Tysklands-utställningen. Här kan man lyssna på alla:
http://www.bbc.co.uk/programmes/b04dwbwz/episodes/player
Ivo Holmqvist: Tack för länkarna. Jag kommer att skaffa boken om föremålen också- jag är just nu totalt uppslukad av "Germany- Memories of a Nation"- så intressant! (och lärorik).
Skicka en kommentar