fredag 24 januari 2014

Ur askan mot gryningen

 
 
Som en pånyttfödd fågel Fenix står hon där- Basilikan Sacré-Cœur (fotot är lånat) byggdes mer eller mindre på askan efter Pariskommunen.I stridigheterna under våren 1871 förstördes stora delar av Paris. Här en bild från Place de Vendôme. Kolonnen med Napoleon har vräkts ner (den byggdes upp igen senare).


Åren 1870 och 1871 var fruktansvärda för invånarna i Paris. Tysk-franska kriget, belägringen (som varade i över fyra månader), inmarschen av de tyska trupperna och så- som om inte allt detta räckte ett inbördeskrig inom stadens murar.

Jag läser i Mary McAuliffes bok "Dawn of the Belle Epoque" och här börjar historien med just år 1870.  McAuliffe skriver bland annat om Victor Hugo som anlände till Paris i början av belägringen och den 22 oktober kan man läsa följade anteckning i den dagbok han förde: "Vi äter hästkött i alla dess former." Lite senare (i november) skriver han: " Nu tillagar man också råttpaté- det sägs att det är riktigt gott". Man svalt och man frös- djuren i den zoologiska trädgården i Jardin des Plantes blev offrade och serverade i olika former på Paris restauranger.


"Det är makten som är förbannelsen och det är därför jag är anarkist!"  Louise Michel


Louise Michel (1830-1905) var en av de ledande kommunarderna och arbetade dessutom som ambulansförare . Hon var god vän till Victor Hugo och han skrev en hyllningsdikt till henne "Viro Major".  « D’où viens-tu ? »Tu répondrais: « Je viens de la nuit d’où l’on souffre ;

Efter det att upproret tystnat blev det räfst och rättarting. De skyldiga skulle straffas. De som inte avrättades skickades till någon avlägsen koloni (öar brukar vara populära i sådana sammanhang). Victor Hugo kämpade för både Louise Michel och Henri Rochefort (som också stred på kommunardernas sida)- men de blev deporterade till Nya Kaledonien. Henri Rochefort lyckades dock rymma och tillbringade cirka tio år i landsflykt och återkom sedan i samband med en allmän amnesti år 1880.

Redan nästa år började man skönja en gryning.... den som inledde den tid som kom att kallas La Belle Époque.

3 kommentarer:

Ivo Holmqviat sa...

Här några rader om ett ögonvittne till Pariskommunen som skrev om den:

http://www.dixikon.se/bloggarna/tom-buk-swienty-kaptajn-dinesen-ild-og-blod/

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Tack för länken. Jag sätter kurs på den!

Ingrid sa...

Boken om Dybböl har jag och den har jag haft stor glädje av- nu lägger jag upp boken om Dinesen på min önskelista. Åter igen- tack för länken!