måndag 6 januari 2014

Nyfiken på: Christian Kracht


Christian Kracht är en schweizisk författare och han anses av många som kontroversiell. Jag har ännu inte läst något av honom men två av hans böcker finns nu i svensk översättning (Ersatz förlag). Jag sneglar med extra nyfikenhet på "Imperium" som handlar om en så kallad "tokstolle", sektledaren August Engelhardt, som ville grunda en koloni i Tyska Nya Guinea. Där skulle man leva på mestadels kokosnötter och springa omkring näck i ett förmodat paradis.

Sammanfattningsvis kan man nog säga att:

”Naked people have little or no influence on society.” (Mark Twain)

(citatet finns på bokens försättsblad).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Citat av Mark Twain är bra^^! Jag läsde ingenting av Kracht, men kanske jag skulle läsa en bok i svensk översättning. Kanske "Imperium" är en bra bok?

Jag minns att 16, 17 år sen tva böcker har varit publicerad, det var en "liten krig". Fischer förlaget hade en lektor som gillade författare som berättade mer, och suhrkamp lektor på den tiden tyckte mer om postmodern och experimentell litteratur. Kracht, tillhörde den berättelse-fraktion. Inte så mycket människor har varit interesserad i den "krig", tror jag, och idag är det ointeressant.

Tack för Mark Twain citat, det är verkligen roligt!

Ingrid sa...

Klemperer: Jag vet inte så mycket om Kracht mer än att han fått två av sina böcker översatta till svenska. Jag är nyfiken på hans sätt att skriva och jag hoppas att det inte är alltför "experimentellt" för mig. Jag är ju så gammaldags att jag tycker bäst om den berättande stilen :-)
Mark Twain var en skarp betraktare.