lördag 4 januari 2014

Om julens så kallade fröjder


Julen är inte bara fylld av julklappar och tindrande barnaögon- det påminns man om när man läser Alice Thomas Ellis "The Birds of the Air"- en kort men mycket talande roman om vad julen kan innebära när familjer möts, trängs ihop och tvingas försöka spela ett spel som ingen egentligen innerst inne tror på.

Mrs Marsh är i full gång med alla julförberedelser- i år är det lite annorlunda för äldsta dottern Mary bor hos henne. Mary har mist sitt enda barn- sonen Robin- och har drabbats av en kollaps. Hon kan inte bo ensam och så ska nu Mrs Marsh ta sig an henne (inte med så lyckat resultat). Till jul kommer också andra dottern Barbara, hon som utåt sett verkar vara så lyckad, men egentligen sjuder det och kokar det i hennes tillvaro. Maken, Sebastian, (universitetslärare) är otrogen, hennes två barn är besvärliga var och en på sitt sätt.

Det hela är bäddat för en mängd av incidenter och katastrofer av skilda slag och Alice Thomas Ellis lyckas verkligen träffa huvudet på spiken. Det är både underhållande och sorgligt på en gång- humorn är av den svarta sorten.

"On Boxing Day the entire population would be pretty stoned- fat, sick, hungover and dreary with anti-climax and surfeit of rich things."

Ungefär så- och väldigt väl beskrivet i övrigt. Helt "to the point". Den här författarinnan vill jag läsa mera av.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det verkar vara en bok i min smak, Ingrid!

Ingrid sa...

Mrs C: En verkligt underhållande bok och tänkvärd.