onsdag 1 januari 2014

Greve Zeppelin och hans tid


Greve Ferdinand von Zeppelin (1838-1917). År 1913 var ett mycket händelsrikt år- och med sin beskärda del av katastrofer och olyckor. Ferdinand von Zeppelin var mannen i ropet med sin fantastiska uppfinning - luftskeppet- ett av den tidens underverk, säkerligen. Den tyske kejsaren hörde till en av de stora beundrarna och enligt honom var Zeppelin "århundradets störste man".Tyvärr kom år 1913 att bli ett flygkatastrofernas år. Hela tre zeppelinare störtade med åtskilliga tillspillogivna människoliv som följd. I oktober kraschade luftskeppet L2 (det allra nyaste och finaste) strax utanför Johannisthal-flygfältet i Berlin. När zeppelinaren hade nått cirka 200 meters höjd såg och hördes en explosion - samtliga arton gasbehållare antändes- och så föll farkosten obönhörligen mot marken för att förintas. En enda person överlevde kraschen som tog ett trettiotal liv.


Dessförinnan hade man drabbats av den så kallade Helgolandsolyckan. I september 1913 flög luftskeppet L1 rakt in i en storm och störtade. Fjorton ombordvarande drunknade.

Detta kan man läsa om i Virginia Cowles bok: 1913 An End and a Beginning (1968).


Hansa (detta foto är lånat från Wikipedia).


Julen som just har passerats innebar för min del bland annat en del kikande i gamla familjealbum - och där hittade vi faktiskt ett gammalt foto på en helt annan zeppelinare nämligen den som fick namnet "Hansa". Då var året 1912 och det här mäktiga luftskeppet for "på tur" från Hamburg och upp genom Danmark och södra Sverige. Greve von Zeppelin var själv med på turen, minsann!

"Klockan 11.35 lyfte ”Hansa” för att sätta kurs mot Malmö.
”Här hade man under tiden fått vishet om att det celebra besöket skulle ske, och hela staden var på benen för att bevittna det enastående skådespelet. Det var fullt med folk ute på hamnområdet, stora skaror hade tagit vägen utåt Limhamnshållet, och mot utställningsfältet, där man ju säkert visste att ’Hansa’ skulle passera”, rapporterade Sydsvenskan den 20 september."

Mera om detta besök kan man läsa i Sydsvenskan HÄR.

Inga kommentarer: