måndag 6 januari 2014

La Belle Epoque


Mitt "jullov" har ägnats åt en del boksortering och "bokplanering". En hel del böcker har hamnat i papperskassar för vidare befordran till en välgörenhetsorganisation. Jag vill ha mera plats i mina hyllor. Det är bara att inse att en del så kallade hyllvärmare  aldrig kommer att passera just det stadiet och då är det bättre att någon annan kan få möjlighet att läsa dem. Så kan jag så börja fundera över vad jag vill låna och införskaffa. Jag läser väldigt gärna äldre litteratur och det blir säkert fokus på just den i år också.

Jag hittade en bok om La Belle Epoque skriven av historikern Michel Winock. Den känner jag att jag måste läsa (och jag får väl anstränga mig lite med franskan....).
Världsutställningen i Paris år 1900

La Belle Epoque brukar räknas från 1871 och fram till först världskrigets utbrott. Det var en tid av framsteg på många plan och kulturlivet var rikt och det frodades i många av Europas huvudstäder. Fred rådde och människorna fick igen framtidstro. Tyvärr slogs allt detta i spillror och den här tiden kom aldrig mera tillbaka.

Jag är mycket nyfiken på vad Michel Winock har att förtälja om denna mytomspunna tid i mänsklighetens historia.

4 kommentarer:

mimmimarie sa...

Det är svårt att rensa, men nyttigt intalar jag mig. Trots det har jag 80-talet olästa böcker väntande hos mig. Det är inte troligt att jag får lust att sätta tänderna i alla dessa, men vem vet, något har ju gjort att jag införskaffade dem.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Det är mycket svårt- men ibland får jag väldigt häftiga "ryck" och då gallras det utan pardon. Bokhyllorna verkar ändå att fyllas mer och mer och jag har beslutat mig för att "nu blir det inte fler hyllor" i det här huset.

Hanneles bokparadis sa...

Det hinner hända mycket på fyra månader

Ingrid sa...

Hannele: Sommaren 1911 var i vart fall mycket händelserik. :-)