måndag 6 januari 2014

Dansen på avgrundens rand


Om den extremt varma och torra sommaren 1911 skriver Juliet Nicolson i boken "The Perfect Summer" och hon tar oss med på en resa in i ett av de sista åren av det som sedan kom att kallas "La Belle Epoque". Här är det England som är i fokus och jag kan konstatera att året i fråga sannerligen var händelserikt och ändå handlar det här så gott som uteslutande om fyra månader.

För att citera the Countess of Fingall: " We danced on the edge of an abyss".


I juni år 1911 kröntes Mary och George V till drottning respektive kung av England. På bilden ovan ett foto av Mary som tonåring med sin mor (hon hette också Mary) och de tre bröderna. (Mary var äldst i syskonskaran).

Så här skriver Juliet Nicolson om den blivande drottningen och hennes mor:

" She was the only daughter of the shockingly greedy Princess Mary of Cambridge, at 250 pounds "a personage of unusual girth". --- Tiny Queen Victoria found the size of her first cousin Mary 'fearful'.-- Her chest was winched up so high that it almost grazed her chin, and she looked rather like a plumped-up, feather-filled sofa, with an extra cushion in the wrong place".
En av det årets vackraste debutanter var Lady Diana Manners och hon tog societeten med storm.


Den 18 maj år 1911 grundades"The Other Club" och man höll sina sammankomster på det anrika Savoy Hotel i London. De två som tog initiativet var den icke helt okände Winston S Churchill och Frederick Edwin Smith (båda politiker). Det var en begränsad skara som fick vinna tillträde till mötena. Kvinnor, tråkmånsar och präster var helt utestängda. Man brukade äta en god middag tillsammans och man ville mötas utan att politiska stridigheter skulle störa samvaron.

Maj månad avslutades med hästkapplöpningar i Epsom- och det kom att bli en tragisk historia. Fram mot kvällen (31 maj) drog ett mycket kraftigt åskväder in över södra England- haglen föll i snöbollsstorlek. Fyra hästar dog på grund av åsknedslag och hela sjutton personer omkom i ovädret.

Man undrade vad juni skulle komma att föra med sig.....

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

En härlig bok verkar det som och definitivt en som skulle passa min smak. Blivande kung Oskar II var i England på friarfärd men lär ha skrämts av Marys storlek och vände utan något frieri.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Det är en trevligt skriven bok, tycker jag. Jag kan ha viss förståelse för att Oskar försvann illa kvickt :-)