fredag 17 januari 2014

På önskelistan


Jag har suttit och kikat lite på kommande utgivningar (engelska) och fastnat för en trio som jag kanske kommer att skaffa så småningom. Först ut blir i så fall en bok om England under år 1914- händelser och människor. Mark Bostridge har författat och boken har fått hygglig press.


Damon Galgut ger sig i kast med att skriva om författaren E M Forster (han med " Ett rum med utsikt" och "En färd till Indien"). Den här boken får man vänta på ett par månader till- säkert kommer det då också mera infomation. Nyfiken blir jag i alla fall.

Sist ut i min önsktrio : Colm Tóibín kommer ut med en ny roman (oktober) "Nora Webster". Handlingen är förlagd till en liten stad på Irland och det är 1960-tal. Den här boken känns som ett måste.

2 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

När jag recenserade Damon Galguts debutroman Tid utan synd (nästa år blir det trettio år sedan) kallade jag den en sydafrikansk Flugornas herre - det var alldeles uppenbart att han läst på hos William Golding. Boken var skriven 1982, av en 18-åring, och det märktes: den är ganska ojämn och onödigt känslosam och våldsam, men bitvis mycket bra:

"Om man ibland stöts av de grälla effekterna ... så är i gengäld ondskan skildrad med en både imponerande och skrämmande konsekvens. Det är styvt gjort."

Sedan dess har ännu ett par av hans böcker kommit på svenska, den senaste häromåret. Det ska bli intressant att se vad han åstadkommit om E. M. Forster - kanske är det lika bra som de båda romanerna om Henry James som kom samma år, den ena av David Lodge, den andra av just Colm Toibin.

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Jag ser fram emot att läsa Galguts roman om Forster men under tiden ska jag ta mig en titt på hans tidigare verk och du ska ha stort tack för informatioen!