fredag 3 januari 2014

Förbjudna böcker utövar alltid en alldeles speciell lockelsePå sin tid orsakade Bangs debutroman "Haablöse slaegter" ett förskräckligt rabalder och han blev dragen inför rätta  och fick böta 100 kronor (1881). Med detta var hans lycka gjord och han blev berömd i ett nafs.

Idag skulle givetvis ingen ens höja på ögonbrynen över den här romanen-men det gör inte boken mindre intressant. Under år 2014 kommer jag att fortsätta att leta i den danska litteraturen och jag hoppas kunna göra många både nya och gamla bekantskaper.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bra, Ingrid. Jag känner inte så mycket från den danska litteraturen, nästan bara dikter av Inger Christensen och en bok av Bang faktiskt. Jag måste titta på i din blogg-historien hur boken heter jag tyckte var så otroligt bra när du berättade om det....hmmm...jag ska hitta det igen. Och jag kommer att läsa vad du skriver här om den danska litteraturen.
Jag minns att Herman Hesse tyckte om Bangs böcker också.

Ingrid sa...

Klemperer: Bangs "Tine" kan jag varmt rekommendera. Jag har själv läst alldeles för lite av danska klassiker så det är något jag verkligen vill ta tag i under det här året.

Mrs Calloway sa...

Herman Bang hjälpte den unga Mathilda Kruse (senare Malling) att ge ut Berta Funcke under pseudonymen Stella Kleve. Mathilda Kruse sökte upp Herman Bang eftersom Georg Brandes inte var hemma. företagsam flicka...99334822 149