onsdag 29 januari 2014

Tematrio: EngelsktLyrans tematrio den här veckan handlar om engelsk litteratur. Det är då sannerligen en utmaning för det är oerhört svårt att välja och att begränsa sig. Jag fuskar till det lite i stället och så börjar jag med en bok som handlar om böcker- eller snarare författare. En hel mängd av dem faktiskt- nära 300 stycken. John Sutherland skriver om författare och författarinnor som kanske inte hör till de mest kända. "Lives of the Novelists" är en verklig guldgruva. (mest äldre litteratur men det finns också en del modernt).Gunnar Harding skriver mycket trevligt och kunnigt om den engelska romantiken- här handlar det om de tre "stora" Shelley, Byron och Keats. "En katedral av färgat glas" finns i pocketutgåva och kostar inte många kronor att inhandla. En god investering.

"Jag anser att Poesien skall överraska genom en lätt överdrift och inte genom sin Säregenhet- den skall drabba Läsaren genom att klä hans egna högsta tankar i ord, och framstå nästan som ett minne."

John Keats


I år, 2014, är det exakt 100 år sedan världen gick mot det stora kriget- det som skulle göra slut på alla krig- någonsin. Så blev det inte och i stället dog och lemlästades alldeles för många unga män- och man talade om "The Lost Generation". Kvinnorna led givetvis de också- en som drabbades hårt och som orkade skriva om det var Vera Brittain. Hon miste sin bror och hon miste sin älskade- och hon levde vidare med sorgen. Hon skrev om sitt liv i "Testament of Youth". Mycket läsvärt och mycket tänkvärt.

5 kommentarer:

Helena sa...

Känner inte igen en enda av böckerna även om vissa av namnen som behandlas i är kända (om än olästa). Inte riktigt "my cup of tea", är jag rädd :)

Ivo Holmqvist sa...

John Sutherlands bok är mycket underhållande men ska nog helst läsas i små portioner. Här är lite mer om den:

http://www.dixikon.se/bloggarna/john-sutherland-lives-of-the-novelists-a-history-of-fiction-in-294-lives/

Ingrid sa...

Helena: Poeterna är som sagt välkända men Sutherlands bok innehåller mycket som jag tycker är värt att titta på av lite mera okända (idag) författare.

Ivo Holmqvist: Tack för länken- och du har givetvis alldeles rätt- Sutherlands bok är inget man hastar igenom men vilken makalös och underhållande "katalog" (för att uttrycka det lite vanvördigt).

Lustigkulle sa...

Rasande bra citat av Keats!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Kan det uttryckas bättre? Jag undrar...