måndag 19 september 2011

A Far Cry from Kensington av Muriel Spark

I bokens förord säger Ali Smith att "A Far Cry from Kensington" är en av Muriel Sparks mest befriande, befriade och meditativa romaner. " Den är också en satir mot bokförläggarbranschen- och Muriel Spark blandar som vanligt humor med nostalgi och så lägger hon till en hel del obehagliga scener och intriger också. Mycket skickligt sammanfogat, måste jag säga.

Berättelsen börjar med en tillbakablick från 80-talet till de år på 50-talet som allt ska handla om. Det var då Mrs Hawkins, huvudpersonen, flyttade till London för att arbeta på förlaget Ullswater & York. Mrs Hawkins (som säkert i mångt och mycket är Muriel Sparks alter ego) är en ung änka och hon är mycket överviktig- en stadig och trygg dam som de flesta känner stort förtroende för. Det händer en hel del under de två år som romanen spänner över- här blandas liv och skeenden- vi får lära känna hyresgästerna hos Milly som äger ett stort hus med många små "bedsitters"- och så tas vi med till Ullswater & York (och senare till andra förlag också).

"Pisseur de copie" är de ord som förekommer oftast i boken och de tillskrivs alltid Hector Bartlett- en synnerligen obehaglig typ som inte bara skriver dålig prosa (he pisses prose)- utan som även är en mycket manipulerande och elak man. Hectors och Mrs Hawkins vägar kommer att korsas otaliga gånger- och då slår det bokstavligen gnistor- och tragedier inträffar också.

"A Far Cry from Kensington" är en mycket underhållande bok- skriven i typisk "Muriel Spark-stil".

Här talar Mrs Hawkins, i slutet på romanen:
"Look, I said, there was a letter from Emma Loy. She hadn't anything to offer herself, but she sent an essay on radionics by an author called Hector Bartlett. It's lost, and so is the letter."
"What's radionics?"
" A sort of witchcraft, I said. The essay was no good. Have you heard of Hector Bartlett?"
"No, he said."
"He's a pisseur de copie, I said".
"Jesus, please don't make me laugh, said dear howard, holding his poor ribs."


(Slutet är lyckligt och Mrs Hawkins blir av med sina överflödskilon och hittar en sympatisk man som hon också blir gift med).

2 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Ah, det later harlig, maste ta och skriva ner det tipset!

Ingrid sa...

Emma: Muriel Spark är en mycket intressant författarinna.