måndag 19 september 2011

Och nu blir det lite franskt.....

Goncourtpriset har flera kategorier och en av dem är "Goncourt du premier roman" - alltså en författares första roman. I år gick priset till Michel Rostain med "Le Fils"- om en fars ovillkorliga kärlek till sin son. Det kommer att krävas ett lexikon om jag ska kunna tillgodogöra mig boken på rätt sätt- men det är bara att jobba på. Franskan ser trots allt inte alltför svår ut.

Romanen om Jayne Mansfield kunde jag inte motstå- hon fascinerar mig den kvinnan- kanske myten ännu mera förstås... det ska bli intressant att se hur Simon Liberati attackerar ämnet.



Den korta biografin/essän om "Perla" har jag redan läst ut. Mer om den i morgon. På cirka 90 sidor tecknar Frédéric Brun ett kärleksfyllt och vackert porträtt av sin mor- kvinnan som överlevde Auschwitz. Jag kunde helt enkelt inte sluta läsa - språket är poetiskt och tankarna är många- en stor läsupplevelse. Tänk så synd att ingen har velat översätta denna lilla stora bok till svenska. Ytterst beklagligt- nu går väldigt många miste om ett mästerverk. "Perla" tilldelades "Goncourt du premier roman år 2007."



Inga kommentarer: