tisdag 6 september 2011

Tema-trio klassiker

Klassiker- favoritklassiker är rubriken för Lyrans tematrio den här veckan. Det är mycket svårt att välja men nu har jag i alla fall plockat ut tre fina klassiker ur hyllan.

1. "Tine" av Herman Bang- en bok om olycklig kärlek- i skuggan av 1864 års krig. "Til erindring om min moder" skrev Bang i förordet. Berättelsen om Tine är sorglig och vacker. En bok att ta till sitt hjärta.

2. Herman Bang var en dansk författare- Alexander L. Kielland kom från vårt andra grannland Norge. Romanen om "Skeppar Worse" har gått som TV-serie (det var många år sedan nu). Vi tas med till Stavanger under 1840-talet- en stad med gamla träkåkar och sjöbodar. Skepp och sjömän och även här olycklig kärlek- det är några av ingredienserna.

3. "Döda själar" har ganska nyligen kommit ut i ny utgåva och i pocketupplaga- då gäller det att slå till. Detta är verkligen ett mästerverk till bok- av Nikolaj Gogol. Ryssland under början av 1800-talet- Tjitjikov åker runt landsbygden för att köpa upp äganderätten till döda livegna (döda själar). Svart humor, absurt.... den här boken måste man bara läsa. Översättningen är gjord av Staffan Skott. (Ruin förlag ger ut)

3 kommentarer:

mimmimarie sa...

Vilken intressant trio du valt ut.

Hanneles bokparadis sa...

ingen har jag läst

Ingrid sa...

Mimmimarie: tack ska du ha- Jag önskar att jag kunde få se om den där serien om Skeppar Worse- den var väldigt bra och välgjord.

Hannele: Det finns ju så många klassiker...