torsdag 1 september 2011

Man Booker-priset år 1970



gick till författarinnan Bernice Rubens (1928-2004) och hennes "The Elected Member". Just den boken har inte blivit översatt till svenska såvitt jag kan se. Trots en stor produktion har hon inte blivit uppmärksammad särskilt här i Sverige.



När hon dog, 76 år gammal, hade hon just skrivit färdigt sin självbiografi ("When I Grow Up- a Memoir"). Ett par av hennes böcker blev filmatiserade- själv minns jag ännu den fina "Madame Sousatzka" som visades på bland annat Göteborgs filmfestival någon gång på 80-talet. Shirley MacLaine spelade huvudrollen.



Hennes romaner koncentrerar sig kring ämnet mänskliga relationer och de är ofta mycket svarta. Mord och/eller självmord brukar vara en av ingredienserna. Bernice Rubens talade ofta om ensamhetens kalla helvete och att där, i den ensamheten, föds monstren.



Bernice Rubens var född i Cardiff (Wales) men hennes rötter fanns i Litauen. Hon var av judisk släkt och det var en ren sinkadus att hennes familj hamnade i just Wales. Hennes far var på väg till Amerika- trodde han- men han hade blivit lurad av biljettförsäljaren- och han blev avkastad när skeppet kom till Cardiff.



Av alla de böcker Bernice Rubens skrev höll hon "Brothers" högst. Den är en roman som handlar om en judisk familjs öden i Europa under över 100 år.








I svensk översättning finns:



Brev till min älskade, 1981, (I Sent a Letter To My Love, 1975), (översättning:Helga Drougge)
Flyttfåglar, 1983, (Birds of Passage 1981), (översättning:Rose-Marie Nielsen)


Inga kommentarer: