tisdag 6 september 2011

Brandfackla

Vid Edmund Pettus-bron den 7 mars 1965- "Bloody Sunday". Medborgarrättsmarschen startade i Selma, Alabama och fick ett våldsamt slut.


Shirley Ann Grau är en mycket modig kvinna- det visade hon framför allt när hon skrev "The Keepers of the House" som måste ha varit en rejäl brandfackla mitt i nyllet på segregationisterna (och de var många) i södern den där gången i början på 60-talet.
"The Keepers of the House" som kom ut 1964 har handlingen förlagd till Alabama. Historien om familjen Howland ,som bott på samma plats genom flera sekler, berättas av Abigail, dotterdotter till William Howland som var en av de mest välbärgade männen i området. Han har dock inte blivit rik på bomullen- utan det är skogen som har byggt upp hans förmögenhet.
William blir tidigt änkeman (han har en enda dotter) men han finner en ny kvinna efter en tid-Margaret Carmichael som är ättling till en "free-jack" (en free-jack var en slav som fått sin frihet av general Andrew Jackson). Margaret föder honom tre barn . Alla barnen föder hon i Ohio för då behöver de inte "rasbetecknas". Att hushållerskan föder sin arbetsgivares barn är det inte många som bryr sig om- men folket på bygden känner inte till allt. Barnen skickas så småningom bort för att kunna studera - i 50-talets södern hade universitetsutbildning i det närmaste varit en omöjlighet för en afro-amerikan.
Under tiden har dottern Abigail blivit övergiven av sin man och hon flyttar hem till sin far tillsammans med sin dotter (som också heter Abigail). Hon är mycket sjuklig och dör snart och lämnar så åt sin far och Margaret att uppfostra lilla Abigail.
Intrigen spetsas till rejält när Abigail, nu vuxen, gifter sig med en blivande politiker- en rasist- en segregationist som inte skyr några medel för att ta sig framåt. Han vet ingenting om Abigails familjehistoria- men det kommer han att göra.
Slutet blir en våldsam uppgörelse med allt det förhatliga och avskyvärda som syd-staterna stod för under den här tiden. Shirley Ann Grau sparar inte på krutet. Här avslöjas hyckleriet, dumheten och förtrycket- ridån dras undan.
Shirley Ann Grau fick besök av Ku Klux Klan när boken kommit ut- de lämnade en souvenir i form av ett brinnande kors på hennes gräsmatta.
"The Keepers of the House" är en mycket läsvärd roman om en tid som vi inte ska glömma.
"It's like this, when you live in a place you've always lived in, where your family has always lived. You get to see things not only in space but in time too. When I look at the Providence River, I don't just see a small yellow river that crests into flood every year and spreads its silt over the bottom cotton lands. I see old William Howland, adventuring his way along, fresh from a war, seeking a place to settle."

Inga kommentarer: