måndag 12 september 2011

Åland i litteraturen: Sally Salminen

Detta är berättelsen om en framgångssaga. Sally Salminen (1906-1976) föddes på Vårdö, Åland som barn nummer åtta i en syskonskara på tolv- hemmet var fattigt och Sally fick ge sig ut att arbeta direkt efter konfirmationen. Först kom hon till Stockholm som hembiträde- samtidigt med arbetet läste hon per korrespondens för hon hade en stor längtan att bilda sig, att lära mera.


Stockholm kändes snart för litet- Sally for till New York där hon fick plats som "domestic helper". Hon kom att stanna i USA i hela sex år och det var också här hon skrev manuset till sin allra första bok- Katrina-, den som kom att bli en stor succé och som blev översatt till mer än 20 språk. (Holger Schildts förlag hade utlyst en romantävling och Sally skickade in sitt manus dit.)


Sally Salminen gifte sig med den danske journalisten och konstnären Johannes Dürkop- och paret bosatte sig i Danmark. Här stannade Sally nu och under kriget var hon aktiv i motståndsrörelsen (hennes böcker förbjöds i Tyskland). Hon var också en stark förkämpe för kvinnors rättigheter. En eldsjäl var hon, Sally Salminen.

I mina hyllor hittade jag "Katrina" - min mammas exemplar - en julklapp från en väninna- julen 1937. I boken fanns den gula broschyren som berättar om bokens segertåg genom världen. "Katrina" kom också att filmatiseras (1943)Glädjande nog finns "Katrina" att få i pocketutgåva- (2010) - utgiven av Schildts förlag. Jag rekommenderar till läsning- för Katrina är ett starkt kvinnoporträtt. Boken håller än.


Någon liknande stor succé fick inte Sally Salminen med sina efterföljande romaner- men hon var flitig med pennan. Hennes "Vid havet" (1963) fick dock god kritik. "Barndomens land" (1948) är självbiografisk.


Informationen om Sally Salminen har jag bl a hittat på Mariehamns stadsbiblioteks sida .

10 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Tänk, den har jag nog inte läst, tack för tipset!

Mrs Calloway sa...

Ja, Ingrid! Den har jag läst flera gånger. Bland annat under en blöt tältsemester. Luftmadrassen flöt på vågorna som sköljde genom tältet. På den låg jag och läste och åt god norsk choklad som hette Firekløver.

Mrs Calloway sa...

Nej, Freia Firkløver hette den

Ingrid sa...

Hannele: Väldigt bra bok!

Mrs C: Alla sätt är bra utom de tråkiga- norsk choklad- tält och rengväder plus Katrina- det låter som en mycket bra kombination.

mimmimarie sa...

Javisst ja. Där är en bok jag läst och glömt bort. Tack för påminnelen.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Nog är det en fin bok- och jag tycker det är bra att den finns i pocketutgåva. Den har klassikerstatus!

Bogstavsamleren.dk sa...

Jeg støder ofte på Salminens bøger, når jeg roder efter gamle bøger, men har aldrig helt vidst, hvad hun var for en fisk. Nu vil jeg prøve om jeg kan finde "Katrina", og læse den, på din anbefaling. Tak for det :-)

Ingrid sa...

Linse: Just "Katrina" är nog den mest läsvärda av hennes böcker- (jag har förstås bara läst just den enda boken av henne själv men är intresserad av hennes självbiografi också)

Anonym sa...

Så otroligt bra roman och tänk hur en moders tankar fortfarande är likadana som på den tiden!

Ingrid sa...

Anonym: "Katrina" har fått en hedersplats i min bokhylla- en tidlös roman och som du säger- otroligt bra.