fredag 16 september 2011

Oroliga tider- och passande läsning

För tillfället går mina tankar ganska ofta till 1930-talet och den stora depressionen. Många är de författare som på något vis fångat tidsandan i sina böcker- men fråga är om inte Studs Terkel är en av de främsta. Studs Terkel (1919-2008) var mycket i ropet på framför allt 1970-talet med sina böcker om Chicago och om "Arbete". Studs Terkel intervjuade - och så skrev han ner- han skildrade den "lille mannens (och kvinnans) syn på samhällstillståndet- han lät dem komma till tals med sina minnen och funderingar och resultatet blev gripande och lärorika böcker. I min hylla har jag Chicago och även "Hard Times" - båda finns i svensk översättning och förordet till"Hårda tider" som kom i svensk utgåva år 1970 , är skrivet av ingen mindre än Olof Palme.


Jag tycker att man ska forsätta att läsa Studs Terkels böcker- och det är bra synd att de inte går att köpa på "vanligt" vis längre- men säkert finns de att få i begagnat skick och biblioteken har inte gallrat ut alla exemplar (ännu). Läser man på engelska finns det mycket att välja bland. Nya utgåvor dessutom.För några veckor sedan tog jag mig till den stora staden Malmö (det är bara 30 minuter med bil så inte någon längre sträcka...) - det blev tid till ett bokhandelsbesök (som numera begränsas till Hamrelius bokhandel på Södergatan eftersom de verkar vara de enda i den stora staden som ännu försöker att vara just -bokhandel.) Jag botaniserade bland klassiker på både svenska och "utrikiska" och kom hem med Nathanael Wests samlade verk i billig pocketutgåva. Även West gör nedslag i depressionens USA- och jag har börjat så smått på hans "Miss Lonelyhearts" som finns i svensk översättning ("Fru Hjärtesorg, översatt 1955). Hans mest kända bok "The Day of the Locusts" (Gräshopporna, översättning från 1975) ingår också i romansamlingen. För 39 kronor fick jag tre små mästerverk- det var jag mycket nöjd med.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Jag gillar också Hamrelius. De vet en del om klassiker också. Nu blev jag sugen på att åka dit!

Ingrid sa...

Mrs C: Jag tänker också ta en tur dit igen snart- det är ändå roligt att det finns en riktig bokhandel kvar- den vill man ju gärna gynna.