tisdag 6 september 2011

Vojvodina

Den här kartan är från 1848 då Franz Joseph ännu styrde över sitt stora Habsburgska rike- i det ingick även Vojvodina som alltså gränsar till Ungern.

Jag har läst ut Melinda Nadj Abonjis "När duvor flyger" (mer om den så småningom) och jag kände mig (som vanligt) oerhört okunnig. Visst känner jag igen namnet Vojvodina men att sätta det på kartan... nej, det kunde jag så klart inte. Jag var tvungen att ta reda på mera. Vojvodina hör till Serbien men har en ganska stor ungerskspråkig befolkning (nära 14%)- till den hör familjen som skildras i boken (och jag misstänker att handlingen är till vissa delar självbiografisk).

Vojvodina har fått utstå många krig och stridigheter-framför allt har serber och ungrare kämpat om området under långeliga tider.

Från Wikipedia:
Efter andra världskriget dödades många civila tillhöriga den ungerska ursprungsbefolkningen. Under andra världskriget blev den nord-västra tredjedelen en del av Ungern igen. Paramilitära ungerska trupper dödade ca 1500 civila (främst serber) I Novi Sad-området som hämnd för terror-attacker mot ungrarna. Ledarna för detta dåd blev ställda inför en ungersk militärdomstol och dömda. , som var bosatta i området, fördrevs.

Förhållandena på Balkan är och har alltid varit komplicerade. Svåra att förstå-men ju mera man läser desto mera lär man sig förhoppningsvis.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag skolkade nog under geografilektionerna

Hanneles bokparadis sa...

roligare att lära sej mer nu

Ingrid sa...

Hannele: Geografi var definitivt inte mitt favoritämne i skolan (och det får jag betala för nu)- den enda trösten är väl att länderna idag ser helt annorlunda ut och har helt andra namn... för det mesta.