torsdag 16 januari 2020

Det krälar och kryper

Grönfläckig padda. Så vacker. (Fotot är lånat från Wikipedia)

Kvällen gick i kräldjurens och grodornas tecken. Bor man på en halvö med gott om våtmarker blir det- om man har ögonen med sig- en del möten med dessa originella varelser. Många av dem är tyvärr starkt hotade av vår moderna och djurfientliga tillvaro. Kräldjur och grodor/paddor ska man vara rädd om annars kan det gå som på vissa platser i Frankrike ( där man mördar grodor en masse för att servera små bitar av dem som förrätt) - skördarna skövlas och förstörs av skadeinsekter ( grodor gillar som bekant just insekter). Bilar, fiskar och fåglar är andra hot jämte oförsiktiga golfspelare. Ingen groda vill bo där den riskerar att få en golfboll i skallen.
Våren är grodornas och paddornas tid och då kan man höra dem spela ( alla arter har sitt speciella och unika läte) - klockgrodan är till exempel mycket klart urskiljbar. Där jag bor finns nästan alla Sveriges grodor och paddor representerade- men flera av dem är tyvärr starkt hotade. I omgivningarna finns också salamandrar och en och annan snok. Vi gör klokt i att vara rädda om den vilda natur vi har kvar och fara fram varsamt i vårt umgänge med den. Det finns mycket skrivet om grod- och kräldjur - jag hittade den här boken som kommer ut under året.


Jo, det är en bok som riktar sig till barn men jag är helt säker på att även vuxna kan få stor glädje av den. Illustrationerna ska vara helt underbara. Visst blir man glad av omslaget?

Inga kommentarer: