onsdag 23 maj 2018

Torka

Magda Szabó (foto: Bahget Iskander).

Inget regn på åtskilliga dagar nu och torkan i trädgården följs av lästorka - och bokhögen ligger där den ligger. Ett undantag - Magda Szabós roman "Katalin Street" från 1969 och nyöversatt (2017) från ungerska till engelska av Len  Rix, och ja, det finns faktiskt en svensk utgåva - "Lindarna" -också men den är av äldre datum (1970) och kan bara erhållas via bibliotek och antikvariat.

Magda Szabó är en mycket intressant författarinna och jag hoppas att flera av hennes romaner ska återutges. "Dörren" , som är hennes mest kända verk här i Sverige finns att få i pocketutgåva och i augusti kommer en svensk nyutgåva av "Izas ballad".


Jag har läst boken redan (på engelska) och kan rekommendera den å det varmaste. Nilsson förlag står bakom denna utgivning.

Magda Szabó (1917-2007) gjorde sin debut som  författare år 1947 med en diktsamling. Sedan följde svåra tider eftersom Szabó ansågs vara en "folkefiende" dvs inte tillräckligt inställsam mot makthavarna som stod under Stalins utsträckta knytnäve. Under tio års tid tvingades Magda Szabó lägga sitt författarskap i skymundan men sedan lättades trycket något och flera romaner kunde publiceras.

Nu ska jag sjunka in i det gamla huset på Katalin-gatan och följa tre familjer genom framför allt efterkrigstidens Ungern.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag har läst något av henne för mycket länge sedan. Nilssons förlag har en fin utgivning

Ingrid sa...

Mrs C: Nilsson förlag har många intressanta titlar.