torsdag 3 maj 2018

I tsarers värld

Tsar Peter I. Porträtt målat av Ivan Nikitin.

Det var tsar Peter den store som lade grunden till Sankt Petersburg och många sidor i Jonathan Miles bok om staden handlar om denne väldige monark. Det är ofta otäck läsning och att komma i närheten av tsar Peter var förenat med livsfara. Nyckfull, våldsam och alltför glad i starka drycker - så kan man kortfattat beskriva honom. De stackars besökarna tvingades hälla i sig omåttliga kvantiteter av vodka, konjak, vin - tills de stöp ner - mer döda än levande.

Peter tyckte om att bli avbildad och hans favoritkonstnär hette Ivan Nikitin. Det var Nikitin som fick äran att föreviga Peter på dödsbädden år 1725 och sedan lyckades han, Nikitin, hålla sig kvar vid det ryska hovet till 1732 då han drogs in i en dispyt och blev (helt enligt rysk sed) förvisad till Sibirien och Tobolsk. Nikitin benådades så småningom men dog på vägen hem från förvisningsorten.


Cirka två hundra år senare togs det här fotot i Tobolsk. De förvisades namn var denna gång Romanov. Året är 1917 och den avsatte tsar Nikolaus hugger ved tillsammans med sin yngsta dotter Olga. Olga överlevde revolutionen och slutade sina dagar i Kanada.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

fin bild... men bara hundra år gammal

Ingrid sa...

Två hundra år mellan Peter och Nicholaus, Hannele.