lördag 19 maj 2018

Konst med utsikt

Vy över Öresund från skulpturparken vid Louisiana (lånat foto).

Årets första längre utflykt gick till det danska muséet Louisiana som i år firar sextioårsjubileum. Just nu visar man två stora utställningar - Picassos keramik och verk av den tyska konstnärinnan Gabriele Münter (1877-1962). Picassoutställningen varar inte så länge till men Münters konst kan man njuta av fram till mitten av augusti. Jag hade inte hört talas om Gabriele Münter tidigare och det var faktiskt min nyfikenhet på hennes konst som drog mig till Louisiana - mer så än Picasso om jag ska vara helt ärlig.
Ett tidigt verk av Gabriele Münter.

Det blev en lyckad dag på det storslaget vackra muséet och jag blev otroligt imponerad av Münters mångsidighet som konstnär - hon behärskade så många olika genrer och dessutom var hon en utsökt skicklig fotograf. Flera av hennes foton finns till beskådande på utställningen.

Resan med Skånetrafiken var däremot en prövning från början till slut. Man gör mycket reklam för det så kallade "Öresund runt " - kortet men vad man inte berättar är att vare sig busschaufförer eller övriga biljettombud har den blekaste aning om att kortet måste åtföljas av ett så kallat inspektionskvitto (utan detta riskerar man att bli avslängd från tågen på den danska sidan). Vår
räddning blev Skånetrafikens eget kontor i Helsingborg men då hade vi förgäves tjatat och påpekat det där med kvittots nödvändighet på ett par andra ställen. Servicenivån är lika med noll och jag kommer inte att nyttja detta kort i fortsättningen. Vi hade säkert också tur som "bara" råkade ut för en halv timmas försening i tågtrafiken. Dagen efter fastnade ju ett Öresundståg strax utanför Hyllie och nu är det ett himla liv om detta eftersom passagerarna tog sig ut på egen hand. ( Ingen information och tåg utan luftkonditionering). Vi var lättade över att ha tagit oss hem utan men och trots gratis ångbastu på tåget (luftkonditioneringen pajar ofta på dessa tåg).Kandinskis finstämda porträtt av Gabriele Münter.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

fint med utekonst, i Göteborg fungerar kollektivtrafiken otroligt bra

Ingrid sa...

Hannele: Louisiana är en mäktig upplevelse både in- och utvändigt.