måndag 7 maj 2018

The Crowded Street av Winifred Holtby


"They promise us all sorts of things", she said, " happiness, success, adventure- don't you know? Then suddenly we find ourselves left alone in a dull, crowded street with no one caring and our lives unneeded, and all the fine things that we meant to do, like toys that a child has laid aside."

Detta är berättelsen om Muriel Hammond som växer upp i det lilla samhället Marshington under förra seklets början. Atmosfären där är kvävande och för Muriel och hennes syster är framtiden utstakad redan från början. Livet för kvinnorna i Marshington går ut på att bli bortgifta så förmånligt som möjligt och det där med utbildning och vidgade vyer finns inte på kartan. Winifred Holtby har lyckats väl med att fånga tidsandan och boken är fylld med intressanta kvinnoporträtt. Här möter man den vilda och okuvliga Clare som vägrar att foga sig och som blir skådespelerska, Connie- Muriels syster som gör uppror mot instängdheten och som får betala ett mycket högt pris och så har vi så klart Muriel själv, den blyga och försagda - hon som stilla längtar och hoppas. Muriel är vackert och ingående tecknad och hennes öde delades med många andra på den tiden då det värsta som kunde hända en kvinna var att hamna på glasberget.

"The Crowded Street" har mycket gemensamt med Vera Brittains "Testament of Youth" som också tecknar ett porträtt av en kvinnas kamp för utbildning och ett eget och självständigt liv. Jag tycker att man ska läsa båda böckerna- välskrivna och viktiga tidsdokument.
Inga kommentarer: