lördag 5 maj 2018

En anrik institution och en känd elev

Mary Somerville (1780-1872). Matematiker och astronom.

Somerville College i Oxford grundades år 1879 och fick sitt namn efter Mary Somerville. Det var en av de allra första läroanstalterna för kvinnor i Oxford och många kända namn återfinns idag på listan över gamla elever.

Jag har just nu dröjt mig kvar hos Winifred Holtby och hennes författarskap ( det blev alldeles för kort). Winifred Holtby blev bara 37 år gammal men hon hann med att skriva åtskilliga böcker under sin levnad. Mest känd av dessa blev "South Riding" som kom ut postumt och som sedan har översatts till flera språk och även filmatiserats. Winifred Holtby var utåtriktad, generös och hade gott om vänner - den som kom henne närmast var nog Vera Brittain som hon träffade strax efter kriget ( det Första Världskriget) på Somerville College. De båda slog sig sedan ihop, skaffade lägenhet i London och försökte leva på sina respektive skriverier.

"South Riding" har översatts till svenska men jag läser just nu "The Crowded Street" från 1924. Virago har gett ut de flesta av Holtbys verk och mitt exemplar är från 1981 och försett med ett typiskt Virago-omslag ( en bild av en målning).


Tavlan på omslaget har målats av Vivian Pitchforth.