fredag 11 oktober 2013

En av inspiratörerna



Morgontidningens kultursidor (ovanligt många idag) fylls naturligtvis av artiklar om Alice Munro idag. Intressant tycker jag det är att få veta vilka författare som årets Nobelpristagare älskat mest. Jag citerar: Favoriter under ungdomsåren? Amerikanska författare från södern. Men inte William Faulkner, utan främst kvinnor: Eudora Welty, Flannery O'Connor, Katherine Anne Porter, Carson McCullers."


Katherine Anne Porter är så gott som bortglömd här i Sverige i dag. Tyvärr.

 Katherine Anne Porter ( 1890-1980-egentligen hette hon Callie Russell Porter) belönades med Pulitzerpriset och National Book Award för "The Collected Stories of Katherine Anne Porter" år 1965.

Då hade hon ett mycket rörligt liv bakom sig- född i Texas där hon växte upp med sin mormors berättelser från den gamla södern (södern som det var på 1850-talet )- flytt till New York och Greenwich village, många år i Mexico och så till Tyskland under 30-talet. Fyra äkta män och lika många skilsmässor. En enda roman skrev hon- "Ship of Fools" ("Narrskeppet" i svensk översättning 1963) den blev till film också med Vivien Leigh och Simone Signoret i huvudrollerna.

Novellerna är dock det Katherine Anne Porter har gått till historien med. Handlingen växlar mellan Texas, Mexico och Tyskland. Hennes mest kända novell "The Leaning Tower"( "Det lutande tornet") handlar just om Tyskland mellan de två krigen- en novellsamling med samma namn gavs ut på Bonniers förlag (Panache-serien) år 1946.
Något av det sista Mrs Porter gav ut var en redogörelse för rättegången mot Sacco och Vanzetti (en av de största rättsskandalerna i USA:s historia)- "Never-Ending Wrong" kom ut 1977.
 
Så skrev jag här på bloggen i december år 2011.
 
Om essayerna har jag skrivit  lite här.
Om årets Nobelpris i litteratur kan ge ett uppsving åt novellen (med stort N) vore det förnämligt- då kanske man kan trycka upp nya utgåvor av Katherine Anne Porters små juveler också. Jag väntar med spänning.....

8 kommentarer:

Bokmoster sa...

Intressant vinkel på pristagaren! Kul om Munro kan väcka lässug även på andra fina författare.

Ingrid sa...

Bokmoster: Jag tror och hoppas. Som vanligt är det nog de små förlagen som får göra det.....

Ivo Holmqvist sa...

När Katherine Anne Porters novellsamling "Det lutande tornet" kom i Panache-serien var Gustav Hellström uppskattande även om han hade vissa reservationer.

Så här skrev jag om den saken i slutessän i samlingen "Det var ingen tjusande idyll - Gustaf Hellström och hans tid" som Eva Ström och Lennart Leopold redigerade och gav ut för några år sedan:

-----

"Inför Katherine Anne Porters novellsamling Det lutande tornet (27.7.1946, en av de första böckerna i Panache-serien) är han ambivalent: titelnovellen om Berlin under de år Weimar-republiken faller samman är misslyckad jämfört med Isherwoods motsvarande berättelser, medan historierna från amerikanska Södern är skrivna av ”en fulländad och utsökt artist, som leder tankarna tillbaka till den numera något avlägsna tid då novellen var en förnämlig skönlitterär uttrycksform och hölls högt i ära av både prosans mästare och berättarkonstens feinschmeckrar.”

-----

Det är lite lustigt att läsa Hellströms lamentation på slutet nu när en novellist Nobelbelönats - intet nytt under solen.

Jenny B sa...

Det är underbart att få boktips av författare man beundrar. Jag instämmer i förhoppningarna om nytryck och spridning för de nämnda namnen!

Johannes sa...

"Feinschmeckrar" är i sanning en underbar pluralform. Skall härmed börja användas.

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Jag får se till att plocka fram "Det var ingen tjusande idyll" för den boken har jag i hyllorna. Hellströms ord borde skrivas i versaler.

Jenny: En serie med noveller av sydstatsförfattare vore inte alls fel....

Hanneles bokparadis sa...

alltid kul att veta vas andra läser, eller inte

Ingrid sa...

Hannele: Visst blir man nyfiken....