tisdag 5 juli 2011

The Sheltered Life av Ellen Glasgow

Många kritiker har ansett att den här boken är den bästa i Ellen Glasgow's ganska omfattande produktion. Det var min introduktion till hennes författarskap och jag är inte besviken.

"The Sheltered Life" är en utvecklingsroman och handlingen tilldrar sig i södern- i Virginia (som också är Ellen Glasgow's hemstat). Vi får följa en familj under ett tiotal år- fram till tiden för första världskriget. Inbördeskriget härjade Virginia svårt- det här var platsen för många slag och drabbningar- och södern blev sig aldrig likt efteråt.

Huvudpersonen i boken är Jenny Blair Archbald och hon är cirka tio år när vi först möter henne- ett bortskämt och egensinnigt barn- hennes mor uppfostrar henne ensam för fadern har dött i en olycka. Cora (modern) bor tillsammans med sin svärfar och sina svägerskor i det hus som familjen haft under lång tid. Svärfar- Jennys farfar - general Archbald är en typisk "southern gentleman" och han har offrat sitt liv på konvenansens altare. Nu tänker han tillbaka på de tider som varit och han funderar på sina val i livet.

Jenny Blair är som sagt en självisk flicka- hon har aldrig blivit vuxen och tio år senare i handlingen är hon i full färd med att iscensätta en katastrof genom sitt tanklösa handlande. Hon förälskar sig i en gift man- aningslöst och egoistiskt ger hon efter för sin nyck (för en nyck är det- en tonårsförälskelse utan riktigt djup)- och så händer det fasansfulla (som jag inte tänker avslöja).

Hela boken beskriver livet som jag kan tänka mig att det var i södern just på den här tiden- en blandning av nostalgi och uppgivenhet- en sorts stagnation. Ellen Glasgow faller dock inte in i något sentimentalt "jolm" det här är en realistisk och snarast satirisk skildring av livet i Virginia vid förra sekelskiftet. Den gamle general Archibald är den karaktär som stannar kvar mest hos mig- han är så fint skildrad av författarinnan. Han borde få bli mycket mera känd i litteraturens värld, tycker jag.

HÄR en fin recension av boken i Scribner's Magazine.

6 kommentarer:

JanB sa...

Hej Ingrid. Nu har jag fått tag i Krilon-trilogin (i Göteborg)! Efter lästips från dig.
Så det blir Eyvind Johnson i sommar, inkl omläsning av "Strändernas svall". Önskar dig en skön sommar! Jan

Ingrid sa...

Jan: Åh vad jag är avundsjuk på dig som hittat Krilon! Jag väntar på del 1 (jag har bara fått tag på de två senare delarna)- men den som väntar på något gott...

Hoppas du njuter av din sommar med Eyvind Johnson!

JanB sa...

Kolla Bokbörsen! Jan

Ingrid sa...

Jan: Det ska jag göra!

Sanna sa...

Åhå här var hon ju, Ellen Glasgow! Nu blev jag ännu mer sugen på att börja läsa The Sheltered Life (och att upptäcka fler av hennes verk)!

Ingrid sa...

Sanna: Det ska bli roligt att läsa om dina möten med Ellen Glasgow. Jag har läst två av hennes böcker och har beställt en tredje- en intressant författarinna. Jag hade inte hittat henne utan mina gamla BLM!