fredag 15 juli 2011

Mina sommarutmaning: Eyvind Johnson


Det har blivit fyra stora verk hittills- Strändernas svall (som fanns i bokhyllan redan), Hans nådes tid (som jag lånade hem från biblioteket), Drömmar om rosor och eld (som fanns i billig pocketutgåva) och så nu-både lånad och köpt- Krilontrilogin. Berättelsen om Olof har jag sett i Jan Troells fina filmversion "Här har du ditt liv".


Det har varit en mycket givande resa för mig- i Odysseus fotspår- genom Karl den stores rike och så nedslag i häxförföljelsernas Frankrike- men klarast och starkast strålar den stora romanen om Krilon och hans vänner. Krilontrilogin är en av mina största läsupplevelser- någonsin (och jag är nu ganska gammal....). Nu tar jag sats och ska så småningom försöka skriva ner mina intryck och mina tankar om detta allegoriska och underfundigt sammanfogade mästerverk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om du blir facebook-vän med mig så kan du där diskutera KRILON med mig och med Monika Fagerholm

lena kjersén edman

Mrs Calloway sa...

Och jag som letade fram Grupp Krilon bara för att se den försvinna med en annan familjemedlem. Strändernas svall läste jag för länge sedan och den bara älskade jag. Det är väldigt roligt att fördjupa sig i ett författarskap.

Ingrid sa...

Lena: Stort tack för inbjudan- jag måste tillhöra en mycket liten minoritet som inte har facebook... tyvärr... det hade varit både intressant och roligt att diskutera Krilon. Jag hoppas att jag får höra av mig utifall att jag beslutar mig för att skaffa ett facebook-konto.

Mrs C: Just den här fördjupningen tillhör nog en av de allra mest berikande för mig. Krilon - ja- den boken har allt....