måndag 25 juli 2011

Lise Drougge

Inte ett dyft visste jag om henne förrän jag läste en recension i BLM av Kerstin Anér (1952). Drougges "Den långa vintern" får mycket bra vitsord där nämligen och så blir jag givetvis nyfiken. Vem är denna författarinna?

Jodå, det finns ed del att läsa HÄR och bokförlaget Erantis har börjat ge ut böcker i nya upplagor av henne. Nu har jag beställt "Den långa vintern" via fjärrlån- det lär väl ta sin tid att få den hit ner till "bonnalandet." Jag har gott om tålamod.


Ett svartvitt blänk, och våren är en vipa
som utan att begripa
sin egen programmering kommit hit
i fågelsträckens flyttparad.
Glitterglansen
överallt, och vattenblänk och skratt och gråt
och ögonfransen
våt.
(Lise Drougge).

6 kommentarer:

bokrikedom sa...

Så vackert!

Ingrid sa...

Bokrikedom: Ja visst är det fint! Jag blir mer och mer intresserad av denna mångsidiga författarinna.

agnes i Lund sa...

Så kul att bli påmind. Lise Drougge jobbade på min gymnasieskola vill jag minnas och det talades om att Lektor Viktoria skulle vara en nyckelroman därifrån. Måste ta mig en titt!

Ingrid sa...

Agnes: Så intressant! Lise Drougge verkar vara en mycket mångsidig kvinna- jag ska se till att läsa några av hennes böcker (har beställt en via fjärrlån redan!)

Anonym sa...

Läste du någonsin "Den långa vintern"? Jag försöker få reda på hur den skildrar homosexualitet, utan att läsa sönder mitt eget väldigt fragila ex. Mvh Sebastian Lönnlöv, "Tekoppen"

Ingrid sa...

Tekoppen: År 2011 hade jag ännu inte börjat föra läsdagbok men jag noterade i alla fall vilka böcker jag köpt,beställt etc. Det ser inte ut som om Lise Drougges "Den långa vintern" finns med. Jag misstänker att den visade sig svår att få tag på via fjärrlån. Ibland tar det så förfärligt lång tid och ibland funkar det inte alls. Nu fick du mig igen intresserad så jag har skrivit upp titeln. Det kan nog vara värt att göra ett nytt försök.