fredag 15 juli 2011

Krilontrilogin av Eyvind Johnson

Det började mörkna över Europa under 30-talet. Demokratiska värderingar trängdes undan av svarta och bruna krafter. Spanien, Italien, Tyskland var i fokus. Eyvind Johnson kände att han måste agera på det sätt han kunde- genom att skriva. Så tillkom hans berättelse om fastighetsmäklaren Krilon och hans grupp av vänner. Det är ingen liten berättelse heller- inte på något sätt- den sträcker sig över 1000 sidor fördelat på tre volymer och alla dessa volymer är skrivna mitt under ett intensivt historiskt skede - under början av 40-talet. I Sverige censurerades tidningar (Torgny Segerstedt trotsade vad han kunde med sin Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning- men annars fogade sig de allra flesta och- ja- "en svensk tiger" fick väl mer än en innebörd).

Romanerna om Johannes Krilon är odödliga- alltid aktuella och de borde uppmärksammas mycket mera! Krilon vågar det många andra inte vågar- han står upp och kämpar för demokratin, för de värderingar som måste finnas i ett fritt samhälle. "Jag är inte neutral, jag är krigförande", säger han i en passus.

Krilon och hans vänner har en diskussionsgrupp- en livlig och engagerad sådan som varit i gång sedan början av 30-talet. Nu, år 1941 (när boken börjar) börjar saker och ting förändras- gruppens medlemmar uppvaktas av herrar Jekau och Gideon Staph- båda kommer med "erbjudanden" (flera av gruppens medlemmar är egna företagare)- Gideon Staph är innehavare av "Nya Villabolaget" och snart har han lurat till sig underskrifter på ett kontrakt som så småningom visar sig vara rena slav-ditot. Staph (som manövrerar ut Jekau) gör allt för att krossa Krilon. Det blir en kamp och handlingen är tidvis otroligt spännande.

Men... Krilons äventyr innehåller så mycket mera... här ges en bild av ett Stockholm så som det var under 40-talet- en svunnen värld och med otroligt fina miljöporträtt. Här finns satiriska passager-här finns drömmar, här finns beskrivningar över det politiska läget och inte bara i allegorisk form. Krilon gör till exempel en resa till Norge (han tar sig illegalt över gränsen) och han rapprterar om tyskarnas framfart med tortyr och allmän laglöshet. (Detta måste ha varit en ren brandfackla när boken kom ut!)

Genom allt lyser Krilon med sin humanism och sin orubbliga tro på de mänskliga värdena- på kultur och sunt förnuft- på att människan kan och har möjlighet att bekämpa de onda krafterna både utanför och inom sig själv.

(Jag läser att Krilon ska vara en sammansättning av Kristus + Platon.)

Det finns så många fina passager- det går inte att citera nog- minnesvärt är t ex mötet med politikern Per Blarén-

"Ironi skulle förbjudas! sade Pelle Politiker och lutade sig bakåt och betraktade Johan Henrik och liknade i detta ögonblick en bild av den som dömer över levande och döda. All opposition borde förbjudas, det har jag alltid sagt. Vad ska vi med demokrati och god, ansvarskännande demokratisk politik till, när vi som är kallade att handhava den inte får vara i fred? För att demokratin ska kunna växa i fred måste all opposition obönhörligen undanröjas ! Det är min åsikt och jag talar som erfaren riksdagsman och politiker!

En av mina största läsupplevelser någonsin har detta varit- nu lägger jag Krilon åt sidan ett tag- men var så säker- de här böckerna kommer jag att läsa om och om igen. (Och den första delen ska jag se till att skaffa mig på något sätt). Jag kan nu se fram emot att ta mig an Kerstin Ekmans "Gör mig levande igen"- den hoppas jag begripa nu!

Till er som ännu inte har läst Krilontrilogin- gör det! Jag väntade själv alldeles för länge. Läs också Hermias tankar om detta mästerverk!!

4 kommentarer:

Hermia Says sa...

Jag blir så innerligt glad över att läsa om vilka fina intryck Krilon gjort hos dig. Det är ett år sedan jag läste dem men jag tänker på dem fortfarande, har känslan kvar och förstår det är sällsamt få uppleva en sådan läsning. Det är verkligen storartad litteratur, samtidigt som jag så väl förstår att jag inte såg och tog till mig allt som fanns där. Det öppnar för nya läsningar och ett kärt återseende. Lyckans oss som varit med om Krilon!

Ingrid sa...

Hermia: Jag kan bara instämma. Vi är lyckliga vi som har fått möta Krilon och hans vänner. Odödlig litteratur- storslagen litteratur. Precis som du säger- där finns mycket att läsa om, mycket att gå tillbaka till. Jag måste också framföra ett stort tack till dig för det var du som sådde fröet till läsning! Tack kära Hermia!

Anonym sa...

Hoppas att du vill göra som jag har gjort denna sommar - fortsätta med "Gör mig levande igen" efter läsningen av Krilon 1,2,3.

Så många paralleller!
På Facebook för just nu Monika Fagerholm och jag en livlig diskussion om Kerstin Ekmans politiskt-psykologiska svarsbok/kvinnoroman.
Kom med i den diskussionen!

lena kjersén edman

Ingrid sa...

Lena: Böckerna om Krilon är något av det bästa jag läst på mycket länge. De var sommarens absoluta höjdpunkt (och årets, säkert också). Jag har börjat på Kerstin Ekmans roman- det går dock lite långsammare... men jag ska läsa klart. Tack för inbjudan till diskussion- jag får se om jag "vågar" ta steget in i Facebook....