torsdag 7 juli 2011

Barren Ground av Ellen Glasgow

Jag tycker så mycket om den här "gröna serien"- Virago Modern Classics. Mitt exemplar av Ellen Glasgows "Barren Ground" är lite tufsigt men det känns att den är läst och säkert också gillad.

Det här är min andra bok av den amerikanska sydstatsförfattarinnan Ellen Glasgow (1874-1945). Även denna roman håller hög klass- och precis som "The Sheltered Life" är den en utvecklingsroman och det är en kvinna som har huvudrollen.

Dorinda Oakley är bara cirka 18 år när berättelsen börjar. Hon bor hemma hos sina föräldrar med två bröder. Det är en småbrukarfamilj och det är hårt slit att få allt att gå runt. Jorden är mager och växelbruk är något som man inte har tagit till sig ännu. Dorinda arbetar extra i en liten diversehandel, tjänar några dollars och tänker köpa en ko till familjen- men så träffar hon Jason Greylock och blir störtförälskad... hon tappar vett och sans- och han förför henne. Här tar allt en vändning för Dorinda för Jason är en svag man och han överger henne.

Hur Dorinda utvecklas till att bli en stark och ytterst kapabel kvinna med massor av skinn på näsan- ja ,det får vi sedan läsa om i resten av den här väldigt fina romanen. Jag skulle vilja säga att Ellen Glasgow har valt två huvudpersoner- förutom Dorinda Oakley är det jorden, Virginias magra jord, som står i fokus- och vad man kan göra med den om man vill och har energi och fokus.

Ellen Glasgow sa att "Barren Ground" var den roman hon helst ville bli ihågkommen för. "For once in Southern fiction the betrayed woman would become the victor instead of the victim".


Inga kommentarer: